neděle, 06. 10. 2024
Basketbal na Olympijských hrách zná další účastníky. Kdo obsadí poslední volné místo?

Basketbal na Olympijských hrách zná další účastníky. Kdo obsadí poslední volné místo?

Basketbalový turnaj na Olympijských hrách doplní celky Brazílie, Řecko a Španělsko. Rozhodly v kvalifikačních bojích. O poslední volnou místenku budou dnes o půlnoci bojovat reprezentace Portorika a Litvy.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 08. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Brazílie, Řecko a Španělsko rozšířilo seznam účastníků letošních letních Olympijských her, které bude hostit Paříž. Tyto tři země si účast na prestižní akci musely vybojovat až přes kvalifikační turnaje.

Oba evropské postupující výběry při nich využily výhodu domácího prostředí. Úřadující mistři Evropy ze Španělska si ve Valenci poradili s týmem Baham poměrem 86:78, a mohou se těšit na start pod pěti kruhy v sousední Francii. Na akci by neměl chybět ani Rudy Fernández, pro kterého tak půjde již o rekordní šestou účast na olympijských hrách.

Fotbal zřejmě přijde o dalšího kreativního záložníka. Po Kroosovi pravděpodobně ukončí kariéru i odchovanec Barcelony

Řekové se v Pireu museli vypořádat s dvojicí zemí bývalé Jugoslávie. Po semifinálovém vyřazení Slovinska včele s pravděpodobně nejlepším basketbalistou světa Lukou Dončičem zdolalo Řecko poměr 80:69 Chorvatsko, a na závěrečný turnaj se tak může těšit třeba dvojnásobný držitel ocenění MVP pro nejlepšího hráče NBA Jannis Adetokunbo.

Pro balkánskou zemi tak půjde o první olympijský start od roku 2008. O účast na posledních hrách v Tokiu Řecko připravila česká reprezentace, která ho zdolala ve finále kvalifikačního turnaje. V Paříži by se tak měla představit i hvězda Milwaukee Giannis Antetokounmpa.

Lotyši výhodu domácího prostředí nevyužili

To Lotyšům se na tyto evropské celky navázat nepodařilo. V klíčovém duelu podlehli Brazílii 69:94, které k postupu pomohla devatenáctibodová šňůra z první čtvrtiny. Zbývá tak už pouze jedno volné pole v olympijském rozlosování, které bude zaplněno dnes v noci. O půlnoci středoevropského času si to o něj rozdá domácí reprezentace Portorika a tým Litvy.

Dvanáctka účastníků tak bude už zanedlouho uzavřena. Na loňském mistrovství světa i účast pod pěti kruhy zajistilo Německo, Srbsko, Kanada, USA, Austrálie, Jižní Súdán a také Japonsko. Češi neprošli už loňskou předkvalifikací. Domácí Francie bude automaticky startovat coby pořádající země.

další zajímavé články