středa, 23. 10. 2024
Největší favorit na zisk titulu z Eura odstartoval vítězně. Rumuni šokovali Evropu

Největší favorit na zisk titulu z Eura odstartoval vítězně. Rumuni šokovali Evropu

Pondělní den se na fotbalovém mistrovství Evropy nesl v duchu trápení favoritů. Tento nešvar se podařil zlomit až ve večerním duelu, který ovládla Francie. Největší favorit Eura těsně přehrál Rakousko. V otevíracím souboji dne překvapilo Rumunsko, které uštědřilo Ukrajině debakl 3:0.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 18. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Paris Saint-Germain

Rumunsko - Ukrajina 3:0 (1:0)

V tomto utkání byla jasným favoritem Ukrajina, která má ve svém sledu výrazné individuality v prestižních evropských velkoklubech. A právě Ukrajina byla od počátku aktivnějším týmem, recept na překonání bývalého brankáře pražské Sparty Florina Nitu ale nenašla. A tak se skóre měnila na druhé straně, chybnou rozehrávku brankáře Lunina potrestal výstávní střelou další hráč s minulostí v české lize Nicolae Stanciu, jenž tak otevřel gólový účet.

Na další branku diváci museli čekat do druhé půle. Na jejím počátku se zdálo, že Rumunsko nesehrálo dobře slibný protiútok, avšak z druhé vlny se do balónu opřel Marin a překonal Lunina po druhé. Šokované Ukrajince pak ještě více srazil na kolena třetí gól, z vynikající práce Mana při něm těžil Dragus, jemuž stačilo pouze správně nastavit nohu. Rumuni na úvod překvapivě zdolali Ukrajinu 3:0.

Branky: 29. Stanciu, 53. R. Marin, 57. Dragus. Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderqvist (všichni Švéd.) – Dieperink (video, Niz.). ŽK: R. Marin – Konoplja

Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – Man (62. Hagi), R. Marin, M. Marin (75. Rus), Stanciu (87. Racovitan), Coman (62. Mihaila) – Dragus (75. Puscas). Trenér: Iordanescu

Ukrajina: Lunin – Konoplja (72. Tymčyk), Zabarnyj, Matvijenko, Zinčenko - Stepanenko (62. Bražko), Šaparenko (62. Jaremčuk) – Cygankov (62. Jarmolenko), Sudakov (83. Malinovskyj), Mudryk – Dovbyk. Trenér: Rebrov

Ofsajd i ruka. Lukaku se dočkal dvou neuznaných gólů, senzačně tak slaví Slováci

Rakousko - Francie 0:1 (0:1)

Do šampionátu vstoupil také hlavní favorit na zisk titulu - Francie. Země Galského kohouta měla od počátku mírnou převahu, otevřít skóre se jí však dlouho nedařilo. Dočkala až chvíli před poločasovou přestávkou, Kylian Mbappé odcentroval ze strany do vápna a stoper Wöber si kulatý nesmysl srazil nešťastně hlavou do vlastní sítě.

Rakušané po změně stran přebrali taktovku a byli aktivnějším týmem, jenže jejich snaha končila na pevné francouzské obraně. Francouzi mohli své vedení i navýšit, Kylian Mbappé však samostatný únik zakončil mimo branku. Největší hvězda Francie a dost možná i světového fotbalu pak prožila nešťastný okamžik, po rohovém kopu Mbappé po svém zakončení pokračoval v pohybu hlavou, a o jednoho z obránců si pravděpodobně zlomil nos. Bolestivý okamžik mu tak mohla alespoň částečně ztlumit výhra 0:1.

Branka: 38. vlastní Wöber. Rozhodčí: Gil Manzano - Barbero, Nevado - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Wöber, Mwene, Baumgartner, Laimer, Danso - Dembélé, Mbappé. Diváci: 50.000.

Rakousko: Pentz - Posch, Danso, Wöber (59. Trauner), Mwene (88. Prass) - Seiwald, Sabitzer - Laimer (90.+2 Schmid), Baumgartner, Grillitsch (59. Wimmer) - Gregoritsch (59. Arnautovic). Trenér: Rangnick.

Francie: Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez - Griezmann (90. Fofana), Kanté, Rabiot (71. Camavinga) - Dembélé (71. Kolo Mouani), Mbappé (90. Giroud), Thuram. Trenér: Deschamps.

 

další zajímavé články