úterý, 02. 07. 2024
Česky své tažení ke zlatu nedotáhly. Ve finále podlehly Švédkám

Česky své tažení ke zlatu nedotáhly. Ve finále podlehly Švédkám

Volejbalistky České republiky mají za sebou finalový duel Evropské ligy, třetího triumfu v této soutěži se však nedočkaly. V Ostravě byla nad jejich síly reprezentace Švédska, kterou ke zlatu dovedla především hvězdná univerzálka Isabelle Haaková. 


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 17. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Haakova byl následně vyhlášená také nejužitečnější hráčkou celého závěrečného turnaje. Ve finálovém souboji s Českem nasbírala rovných třicet bodů a jednoznačně patřila k hlavním postavám švédského tažení za zlatými medailemi.

Seveřenkám se v bitvě o zlato podařilo otočit nepříznivý vývoj. Česky vedly po sadách 22:25, 25:21 a 25:18 dokonce 2:1, misi ke zdárnému konci ovšem nedotáhly. Švédkám se podařilo zvítězit ve čtvrtém setu 20:25, a ve zkrácené páté hře pak dokonaly obrat, když vyhrály poměrem 11:15.

Volejbalový magnet na triumfy Havelková chce hrát minimálně do roku 2026: Jsem mile překvapená, nabídek mám hodně

Stejně jako v semifinále s Rumunskem nezačal český tým dobře. Nedařilo se mu především na příjmu a Švédky toho dokázaly využít. Druhé dějství se dlouho neslo v podobném duchu, v jeho koncovce však naše reprezentantky překlopily misky vah na svojí stranu a srovnaly.

I tento fakt se zřejmě na Švédkách podepsal ve třetí sadě, kterou opět ovládlo Česko. Dílčí vedení 19:10 se sice severskému protivníkovi podařilo alespoň částečně zkorigovat, přesto to nestačilo a domácí hráčky vedly 2:1.

Rozhodující krok se ale Češkám nepodařil udělat. Ve čtvrtém setu Švédky srovnaly krok, a lépe jim vyšla i pátá zkrácená hra. Po její výhře tak mohly oslavit mistrovský titul. Švédsko vyhrálo Evropskou ligu vůbec poprvé. Třetí místo vybojovala Belgie, která v souboji o bronz přehrála Rumunsko jasně 3:0.

další zajímavé články