neděle, 08. 09. 2024
Kádr extraligového Zubří projde řadou změn. Klub posílí zkušení reprezentanti i talentovaný Francouz

Kádr extraligového Zubří projde řadou změn. Klub posílí zkušení reprezentanti i talentovaný Francouz

Házenkáři Zubří budou mít během léta plno práce. Respektive vedení klubu, které se musí po nepříliš úspěšné sezoně potýkat s několika odchody důležitých hráčů, včetně reprezentanta Matěje Havrana. Na Valašsko však míří i velmi zajímavé posily.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 14. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Zubří zakončilo uplynulou sezonu na 8. místě. V celém ročníku klub z Valašska provázela řada zranění, která Zubří nakonec stála lepší umístění. O něco lépe se týmu dařilo v národním poháru, ze kterého si odnesl stříbrné medaile, když ve finále nestačil na Karvinou.

Boston vyhrál i v Dallasu a od titulu ho dělí jediný krok

Před novým ročníkem budou Valaši chtít počin z poháru minimálně napodobit, v lize by to však mělo být o něco lepší. "Chci Zubří v dlouhodobém horizontu vrátit tam, kam patří," uvedl nově zvolený trenér Ondřej Mika. Právě Mika se ještě v loňské sezoně rval na extraligových palubovkách, aktivní kariéru však částečně i vinou zranění pověsí od nové sezony na hřebík.

"Když mi klub nabídl pozici trenéra A týmu, nemusel jsem se dlouho rozmýšlet. Mám z toho samozřejmě trochu respekt, ještě nedávno jsem byl součástí hráčské kabiny, ale věřím, že si vše sedne a budeme úspěšní," podotkl Mika. Odchovanci klubu, který značnou část kariéry strávil ve Francii, se naskytla možnost vést valašský celek po odchodu Petera Dávida, jenž se rozhodl z rodinných důvodů ukončit své zuberské účinkování.

Tým zatím opustilo kvarteto hráčů

Nový lodivod se bude muset potýkat i s obměnou kádru. Klub zatím opouští kvarteto hráčů, z nichž budou bolet zejména ztráty Matěje Havrana a Pavla Bajera. První jmenovaný, jenž je zároveň českým reprezentantem, má namířeno do Maďarska, kde se na podmínkách dohodl s celkem Tatabanya KC.

Mládežnický reprezentant Bajer zase posílí konkurenční Karvinou, kde by si rád řekl o pozornost klubů ze zahraničí. "Měl jsem i více nabídek, ale všechny byly z české extraligy. Karviná zase skládá ambiciózní tým a těším se, že budu jeho součástí. Chci se porvat o místo a prosadit se," řekl talentovaný křídelník.

Tuto dvojici v kolonce odchodů doplní minimálně další duo. Oliwer Kaminski se vrací do svého rodného Polska, a pivotman Bogdan Durovič si zatím hledá nové angažmá. Zubří se tak muselo poohlédnout i po posilách, a zatím oznámilo příchod velmi zajímavých jmen.

Oznámené příchody budí respekt

Nejvýraznější perzónou bude opora reprezentace Jakub Hrstka, který je zároveň odchovancem klubu. S trenérem Ondřejem Mikou se dobře zná, neboť spolu hráli již od mládežnických kategorií. "Na tu spolupráci se moc těším. Známe se odmala, Kuba mi byl dokonce za svědka na svatbě. Určitě to ale musí jít v kabině stranou," prohlásil Mika.

Kromě Hrstky Zubří přivábilo i dalšího odchovance, bývalého reprezentanta Petra Šlachtu. Zkušený pivot naposledy působil v Německu, kde hájil barvy Aue. "Od Petra Šlachty si hodně slibuji hlavně směrem do defenzivy, kde jsme měli problémy. Velké kvality má také směrem dopředu," popsal Mika novou akvizici.

Zatím poslední známou posilou je třiadvacetiletý Francouz Natan Paquilom. Rodák z ostrova Reunion, který leží v Indickém oceánu v relativní blízkosti ostrovu Mauricius a Madagaskar, se tak vydává na své vůbec první angažmá mimo Francii. Naposledy působil v tamní druhé lize, kde hrál za celek Villeurbanne. Levoruký křídelník by měl zaujmout pozici odcházejícího Pavla Bajera.

další zajímavé články