sobota, 27. 07. 2024
Kdo by mohl po letošním Euru ukončit reprezentační kariéru?

Kdo by mohl po letošním Euru ukončit reprezentační kariéru?

Mistrovství Evropy ve fotbale se blíží a pomalu se začínají rýsovat i finální nominace. Chybět by neměl ani řada veteránů, která by se po turnaji mohla s reprezentační kariérou rozloučit. Kteří hráči mohou po německém šampionátu s reprezentačním fotbalem skončit?


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 06. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Luka Modrič

Osmatřicetiletý špílmachr Chorvatska v uplynulé sezoně dostával v Realu Madrid už méně prostoru, v reprezentaci by však jeho role mohla být ještě alespoň během tohoto Eura klíčová. Modrič se jako nepostradatelný kapitán národního týmu prokázal na posledních dvou mistrovstvích světa, ze kterých Chorvatsko získalo stříbro a bronz. Nyní bude chtít uspět i na Euru, kde je chorvatským maximem účast ve čtvrtfinále.

Olivier Giroud

Mistr světa z roku 2018 by rád získal titul z tohoto Eura, čímž by se mohl s reprezentaci rozloučit ve velkém stylu. Francie patří tradičně k velkým favoritům turnaje. Giroud se již rozhodl nepokračovat v AC Milán a nově bude hrát v americké MLS. Očekává se, že závěrečnou tečku napíše v sedmatřiceti letech i za reprezentační kariérou.

Cristiano Ronaldo

Jeden z nejlepších hráčů historie má již 39 let a turnaj by tak mohl být pro něj tím posledním. Po odchodu do Saúdské Arábie řada kritiků jeho účast v letošním nabitém kádru Portugalska zpochybňuje a kritizuje zejména jeho přínos. O tom však nepochybuje kouč Roberto Martínez, jenž ho spolu s dalším veteránem Pepem do šestadvacetičlenného výběru zařadil. Ronaldo bude chtít navázat na rok 2016, kdy s Portugalskem získal na Euru zlatou medaili.

Pepe

Stejný případ bude i jeho krajana Pepeho. Jednačtyřicetiletý stoper podával na jaře v dresu Porta úctyhodné výkony i v Lize Mistrů, a mohl by tak být hlavním stavebním kamenem Portugalska. Bývalý obránce Realu Madrid dosud dokázal na Euru dvakrát skórovat.

Toni Kroos

Letos dost možná nejlepší hráč světa a aspirant na zlatý míč ohlásil před domácím šampionátem návrat do národního týmu, který bude chtít dovést k titulu. Kroos už se zároveň nechal slyšet, že po letošní sezoně definitivně končí s fotbalem. S Realem Madrid už získal domácí ligový titul i titul z Champions League, naváže na tyto úspěchy i s Nationelf?

Soupeři České republiky zahájili přípravu na Euro

Jesús Navas

Poměrně překvapivou volbou ve španělské nominaci bylo jméno legendárního Jesúse Navase. Zvlášť, když se nedostalo na beka Tottnehamu Pedra Porra. Navas by však měl mít přínos ve španělské kabině a dočkal se tak pozvánky na turnaj, jenž pro něj bude s největším pravděpodobnost tím posledním. Navas byl členem vítězných kádrů Španělska z mistrovství světa 2010 a z mistrovství Evropy 2012. Vyhrál také loňskou Ligu národů. Zajímavostí je, že Euro 2012 bylo zatím jediným turnajem Starého kontinentu, na kterém osmatřicetiletý Španěl startoval.

další zajímavé články