sobota, 27. 07. 2024
Soupeři České republiky zahájili přípravu na Euro

Soupeři České republiky zahájili přípravu na Euro

Dva ze tří soupeřů České republiky ze skupiny F zahájili přípravu na blížící se Mistrovství Evropy v Německu. Portugalsko hostilo v hlavním městě Lisabonu výběr Finska, se kterým si nakonec poradilo 4:2. Turecko zase zavítalo do italské Bologni, kde se v duelu s domácími Azzurri zrodila bezbranková remíza.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 05. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Portugalsko – Finsko 4:2 (2:0)

 Trenér domácích k utkání vůbec nenominoval dvojici legend Pepe a Cristiano Ronaldo. I bez svého času nejlepších hráčů na svých postech Portugalci dokázali splnit roli favorita. Za výhrou vykročili již v první půli, v 17. minutě si na rohový kop Vitinhy naskočil Rúben Dias a prudkou hlavičkou otevřel skóre. Domácí si do kabin nakonec odnesli dvou brankové vedení, nařízený pokutový kop proměnil ve čtvrté minutě nastaveného času kanonýr Liverpoolu Diogo Jota.

 Po změně stran opět udeřili jako první Portugalci. Conceicaovu nabídku pod sebe zužitkoval nádherným technickým obstřelem zpoza vápna Bruno Fernandes. Finové v 65. minutě poslali do hry svého elitního útočníka Pukkiho, jenž o sobě dal už zanedlouho pořádně vědět. Nejprve dostal v 73. minutě míč za obranu od Loda a chytrým lobem překonal brankáře, a poté v 77. minutě dokonce snížil na rozdíl jediné branky, když se z čista jasna ocitl sám před gólmanem Josém Sa. Poslední slovo si však nakonec vzal domácí výběr, Conceicao opět vybídl ke skórování zkušeného Fernandese, který upravil na konečných 4:2

Branky: 17. Días, 45+4. Jota pen., 55. a 84. Fernandes – 73. a 77. Pukki.

 Itálie – Turecko 0:0 (0:0)

 Nevyzpytatelný výběr Turecka uhrál v Bologni cennou remízu, kaňkou na jeho výkonu však je zranění stopera Hoffenheimu Kabaka, které bude dost možná dlouhodobějšího charakteru. Italové nastoupili poněkud překvapivě ve formaci 4-3-3, od které ještě v březnu jejich kouč Luciano Spalletti upustil a první půle nabídla velmi opatrný fotbal s minimem šancí na obou stranách. Nikdo se tak nemohl divit, že v prvním poločase diváci gól neviděli.

 Po změně stran sáhl Spalletti k rozestavení 3-4-2-1 a Italové začali hýřit pohybem. Ani jejich zvýšená aktivita však k otevíracímu zásahu nevedla. Párkrát se k zajímavé příležitosti dostali i Turci, i jim ovšem scházelo lepší řešení finální fáze. Itálie si tak v kombinované sestavě nedokázala poradit s Tureckem a zahájila cestu za obhajobou nerozhodným výsledkem v přípravě.

další zajímavé články