sobota, 27. 07. 2024
Přípravu na Euro odstartovalo v úterý dalších šest reprezentací

Přípravu na Euro odstartovalo v úterý dalších šest reprezentací

Fotbalová horečka začíná naplno stoupat. Po nedávném vyvrcholení milionářské soutěže se naplno rozběhl cyklus přípravných utkání na Euro. Kromě soupeřů České reprezentace startovalo v úterý večer hned šest účastníků evropského šampionátu. Nejlépe se dařilo Švýcarsku.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 05. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Slovinsko – Arménie 2:1 (1:0)

Slovinci mají za sebou první přípravný zápas, ve kterém si díky trefě svojí legendy poradili s výběrem Arménie. Na otevírací trefu tohoto duelu se nečekalo dlouho, už v 11. minutě si ve vápně našel odražený míč Mlakar, jenž poslal kulatý nesmysl pohotově do sítě. To však bylo z prvního poločasu vše. Po změně stran se hostům podařilo srovnat, rohový kop zahrál Spertsyan přesně na hlavu Haroyana, který přesnou hlavičkou rozvlnil síť. O vítězi rozhodla 63. minuta. Po čtyřech minutách pobytu na hřišti předvedl pohlednou akci legendární Josip Iličič, který tak v Lublani rozhodl o triumfu svého týmu.

Švýcarsko – Estonsko 4:0 (1:0)

Stadion v Luzernu sledoval měření sil domácích Švýcarů s Estonskem, které se na Mistrovství Evropy nekvalifikovalo. Utkání se nakonec proměnilo v jednoznačnou záležitost, byť v první půli viděli diváci pouze jeden gól, o který se postaral Zuber. Krátce po změně stran však přispěchal s pojišťovací trefou Amdouni, a v 63. minutě zvyšoval na 3:0 Elvedi. Domácí byli při chuti a v jejich táboru může po zásluze panovat dobrá nálada, vysokou výhru ještě pečetil v 70. minutě z penalty Shaqiri.

Rumunsko – Bulharsko 0:0 (0:0)

Rumuni sahali po vítězství s Bulharskem, ve statisticky vyrovnaném klání jim však k trimfu nepomohl ani nařízený pokutový kop v jejich prospěch. Jeho exekutor Dennis Man totiž v klíčovém okamžiku selhal. V Bukurešti si domácí výběr vypracoval i další šance, ani jedna z nich ale cestu do sítě nenašla, a tak se zrodila bezbranková remíza.

Irsko – Maďarsko 2:1 (1:1)

Maďaři si v Dublinu vylámali zuby na domácím Irsku, které na turnaji v Německu nebude startovat, a ukončili tak svoji sérii čtrnácti duelů bez porážky. Na první změnu skóre si museli diváci počkat do 36. minuty, kdy se prosadil domácí Idah. Hosté ale po pouhých čtyřech minutách odpověděli Langem. Druhá půle dlouho rozuzlení nenabídla a zdálo se, že se oba týmy rozejdou smírně. Ve druhé minutě nastavení však přece jen překlopil misky vah na stranu domácích Parrott.

Rakousko – Srbsko 2:1 (2:1)

Ve Vídni se vše podstatné odehrál už v první půli. Bleskový nástup přetavili domácí v 10. minutě v otevírací gól Wimmera, a o další tři minuty později už díky Baumgartnerovi vedli 2:0. Pro oba týmy to byla příprava na blížící se šampionát, a tak si Srbové potřebovali zvednout sebevědomí. Jejich snaha vedla ve 35. minutě ke snížení na 2:1, o které se postaral Pavlovič. Více už toho ale hosté nestihli, a tak lepší dojem z úvodu přípravy budou mít Rakušané. 

další zajímavé články