sobota, 27. 07. 2024
Osmnáctou etapou Giro d'Italia vyhrál Merlier, Pogačar drží průběžné vedení

Osmnáctou etapou Giro d'Italia vyhrál Merlier, Pogačar drží průběžné vedení

Belgický cyklista Tim Merlier zvládl nejlépe závěrečný sprint 18. etapy Gira d'Italia. Ve 107. ročníku tohoto závodu si tak připsal svůj druhý etapový triumf.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 23. 05. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Osmnáctou etapu ovládl stájový kolega českých cyklistů Jana Hirta a Josefa Černého z týmu Soudal-Quick Step díky závěrečnému hromadnému sprintu, v němž nechal za zády lídra bodovací soutěže Jonathana Milana. Belgičan tak slaví svůj druhý etapový vavřín na Giru.

Pogačar drží komfortní náskok

V rovinaté etapě udržel své průběžné vedení Slovinec Tadej Pogačar. Ten tak jako elitní závodník týmu UAE Emirates nadále drží růžový dres a k dispozici má komfortní náskok 7:42 minuty. Za ním drží průběžnou druhou příčku Kolumbijec Daniel Martínez. Aktuální pomyslné stupně vítězů uzavírá Brit Geraint Thomas. Jan Hirt pronikl do nejlepší desítky, kterou s mankem 14 minut a 44 vteřin uzavírá.

Letošní předposlední sprinterská etapa Gira překvapení nepřinesla, stáje si své pozice pohlídaly. Pelotonu se podařilo deset kilometrů před cílem ve městě Padova dojet čtyřčlennou skupinku uprchlíků a závěrečný spurt ovládl Merlier. Ten bude mít spolu s dalšími sprintery poslední šanci na výhře v nedělní poslední etapě. O tu bude usilovat také Jonathan Milan, jemuž Merlier překazil útok na čtvrté letošní vítězství.

další zajímavé články