sobota, 27. 07. 2024
Frýdek: Kuchta by na EURO jet měl, raubíře jako on v týmu prostě potřebujete

Frýdek: Kuchta by na EURO jet měl, raubíře jako on v týmu prostě potřebujete

Ve Spartě strávil nejlepší léta kariéry, rudý dres oblékali oba jeho synové. I proto je jasné, že má Martin Frýdek ke klubu stále hodně blízko. Jak moc ho těší, že Sparta obhájila titul? Dostane se podle něj do Champions League a jak těžké časy nastanou, pokud z kabiny v létě zmizí kapitán Ladislav Krejčí? Nejen o tom mluvil slavný internacionál v rozhovoru pro sportwin.cz.


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 21. 05. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Martine, jak velkou máte radost, že se Spartě povedlo obhájit titul?
Ohromnou! Je skvělé, že to kluci dotáhli zas do úspěšného konce. Navíc naprosto zaslouženě. Výhra 5:0 v Boleslavi mluví sama za sebe.

Je pravda, že Sparta zvládla závěr ligy naprosto suverénně. Je na tom ještě lépe, než byla loni?
Žádný mančaft nepropluje sezonou úplně bez chybičky. Až do Liverpoolu bylo všechno perfektní, pak však mužstvo spadlo trochu do útlumu. Podle mě se možná až moc spoléhalo na ten útočný trojzubec (Haraslín, Kuchta, Birmančevič). Když se pak Haraslín zranil a Kuchta byl lehce z formy, na hře Sparty se to projevilo, naštěstí ale dokázala vyhrávat i zápasy, v nichž se jí tolik nedařilo. To bylo hrozně důležité, navíc se herně dostala do pohody zase zpátky. Titul si zasloužila.

Vrátila se tedy do Sparty vítězná mentalita, jež ji zdobila dřív?
Myslím si, že ano. Podívejte se na Plzeň, když se předloni kvalifikovala do Ligy mistrů. Spoustu výher urvala na sílu, zvítězila většinou jen o gól, ale zvítězila. Tahle schopnost je zcela klíčová. Jsem moc rád, že už to opět dokáže i Sparta.

Jak se vám celkově líbí výkony Veljka Birmančeviče?
Zrovna jeho jsem během jara vyzdvihl už několikrát. Je to hráč, který se nebojí pustit do akce jeden na jednoho, obejít soupeře. Tím rázem vytvoří přečíslení, udělá rozdíl. Mít takového fotbalistu v kádru je k nezaplacení. Na titulu má Birmančevič obrovský podíl.

Co Kuchta? Vystřílel si skvělým závěrem ligy odpustek, pozvánku na EURO?
Kuchtiče jsem shodou okolností potkal minulý týden na Strahově. Říkal jsem mu, že mu fandím a že věřím tomu, že to dotáhnou až do konce. Zrovna on hrál v posledních zápasech fakt skvěle a Hášovi (Ivanu Haškovi) určitě zamotal dost hlavu. Za mě říkám, že by na EURO jet měl. Raubíře jako on v týmu prostě potřebujete.

V čem všem je Sparta dál, než byla v minulé sezoně?
Hlavně v tom, že jsou ti kluci ještě sehranější. Jasně, někdo z týmu odešel, zase ale dorazili noví borci, co prokázali velkou kvalitu. Sparta je fakt silná.

Bude ale stejně silná i po odchodu Ladislava Krejčího? Jak moc bude týmu chybět, pokud v létě odejde pryč?
Každý je nahraditelný. Na druhou stranu, z Ládi se stal skutečný lídr týmu. Měl velké slovo v kabině, byl takovým mluvčím mužstva. Je zcela logické, že touží po tom udělat krok ještě o stupínek výš, zahrát si v cizině. I když Spartě bude samozřejmě chybět, tým to musí zvládnout bez něj. Jak říkám, každý je nahraditelný.

A dokáže se Sparta dostat se současným kádrem do Ligy mistrů?
Uvidíme. Klíčové bude, koho Spartě nalosují v předkolech, já však samozřejmě věřím, že do Ligy mistrů projde. Byla strašná škoda, že se tam nedostala už loni. I když byla Kodaň hodně silným soupeřem, o ten nejvyšší level úplně nešlo. Bylo to hratelné. Když to tak bude i letos, věřím tomu, že Sparta už bude mít víc štěstí a do Champions League postoupí.

 

Mentalita vítězů, kolaps Slavie i frajer Priske. Pět důvodů, proč Sparta obhájila titul

další zajímavé články