pondělí, 28. 10. 2024
Tenisová síň slávy je bohatší o tři jména. Jedním z nich je dopingovou kauzou pošpiněná Šarapovová

Tenisová síň slávy je bohatší o tři jména. Jedním z nich je dopingovou kauzou pošpiněná Šarapovová

Pětinásobná grandslamová vítězka Maria Šarapovová, jež na doprovodné fotografii sedí po boku atlantského rappera Ludacrise a spolumajitele Interu Miami Davida Beckhama, byla zvolena do tenisové Síně slávy.  


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 25. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Šwiateková tento týden přišla o status světové jedničky. Radost jí však dělá, že bude hrát za svou zemi

Spolu s ní byli tamtéž zvoleni také někdejší hvězdní deblisté Mike a Bob Bryanové. Organizace sídlící v americkém Newportu oznámila, že noví členové budou slavnostně uvedeni v srpnu příštího roku.

Nyní sedmatřicetiletá Šarapovová byla jako první Ruska světovou tenisovou jedničkou. V roce 2004 vyhrála v sedmnácti letech Wimbledon, poté přidala tituly na US Open (2006) a Australian Open (2008).

Kariérní Grand Slam, na který dosáhla jako jedna z deseti tenistek historie, zkompletovala v roce 2012 na Roland Garros. V Paříži triumfovala ještě dva roky nato. S ruským týmem Šarapovová vyhrála v roce 2008 Fed Cup a má stříbro z olympijských her v Londýně 2012.

Kariéru rodačky ze sibiřské Ňaganě, kterou ukončila v roce 2020, ovlivnilo několik operací problémového pravého ramena a trest za doping. Na Australian Open 2016 byla Šarapovová pozitivně testována na tehdy nově zakázanou látku meldonium a dostala dvouletý distanc, jenž jí byl po odvolání zkrácen na 15 měsíců.

Kanaďan Nestor má smůlu

Vzhledem k atraktivnímu vzhledu byla Šarapovová velkým lákadlem pro sponzory a podle agentury AP si vydělala partnerskými smlouvami o mnoho milionů dolarů víc než díky prize money.

Šestačtyřicetiletí bratři Bryanové získali společně rekordních 18 grandslamových titulů. Populární dvojčata strávila 438 týdnů na prvním místě světového žebříčku, získala zlato na olympijských hrách v Londýně 2012 a pomohla USA vyhrát v roce 2007 Davis Cup. Mike má ještě o dva grandslamové tituly více, vybojoval je v roce 2018 s Jackem Sockem, když byl Bob zraněný.

Do Síně slávy se nedostal dvanáctinásobný grandslamový šampion ve čtyřhře Daniel Nestor z Kanady, jenž se o zvolení ucházel potřetí a podle pravidel naposledy. Neobdržel potřebných 75 procent hlasů od zástupců médií, historiků, členů Síně slávy, expertů a fanoušků.

Síň slávy existuje od roku 1955 a je v ní osm českých či československých tenistů, jako poslední byla uvedena Helena Suková v roce 2018.

Omlouvám se všem, kteří doufali, že mě uvidí hrát, napsal Djokovič ohledně pařížské absence. Turnaj mistrů přitom jistý nemá

další zajímavé články