pondělí, 21. 10. 2024
Lehečka ve finále v Antverpách prohrál s Bautistou Agutem

Lehečka ve finále v Antverpách prohrál s Bautistou Agutem

Španělský tenista Roberto Bautista Agut se po delší pauze opět radoval z vítězství na okruhu ATP, když v neděli ovládl finále European Open v Antverpách. Svým přesvědčivým výkonem porazil Jiřího Lehečku 7:5, 6:1 a získal svůj dvanáctý titul v kariéře.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 21. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Pro Bautistu Aguta, který se letos potýkal se zdravotními problémy a musel projít kvalifikacemi na devíti turnajích, bylo toto vítězství mimořádně cenné. "Tento titul je pro mě velmi speciální," přiznal třicet šestiletý hráč po finále. „Zlomil jsem si loni nohu a musel jsem tvrdě bojovat, abych se vrátil. Jsem hrdý, že jsem se udržel s úsměvem a pracoval na tom, abych se zlepšil až do konce své kariéry. Myslím, že jsem si týden jako tento zasloužil,“ uvádí web ATP Tour.

Bautista Agut ve finálovém utkání předvedl své typické odhodlání a pevné nervy, když v prvním setu dominoval svému servisu, vyhrál 86 % bodů za prvním podáním a nepovolil Lehečkovi příliš mnoho šancí. Ačkoli český tenista dokázal zvrátit jeden brejk a přinutit Španěla k dalšímu úsilí, ztratil rozhodující podání ve 12. hře a tím i první sadu.

Lehečka narazil na Bautistovu fyzickou dominanci

Jiří Lehečka, který usiloval o druhý titul na okruhu ATP v tomto roce, nedokázal v rozhodujících momentech udržet krok s fyzickou hrou Bautisty Aguta. Přestože český hráč zaznamenal 21 vítězných míčů a 12 es, jeho 15 nevynucených chyb ho stálo klíčové body. Bautista, který chyboval jen pětkrát, využil každou příležitost k tlaku na soupeřův servis. Ve druhém setu Lehečka opět ztratil podání brzy a od stavu 1:3 už nedokázal uhrát ani jednu hru. Bautista Agut tak finálový zápas zakončil s jasným náskokem a využil hned svůj první mečbol. S tímto vítězstvím se vrátil do elitní padesátky světového žebříčku ATP.

I přes porážku si Lehečka vylepší své postavení v žebříčku, kde poskočí o pět příček na 28. místo, těsně za krajana Tomáše Macháče (27.). Lehečka tak pokračuje ve svém vzestupu, i když nedělní finále mu přineslo krutou lekci od zkušenějšího soupeře.

Fantazie! Česko má mistryni Evropy po 38 letech

Pro Roberto Bautistu Aguta bylo vítězství v Antverpách výjimečným okamžikem. Po obtížném návratu na kurty po zranění se Španěl dokázal znovu prosadit a ukázat, že stále patří mezi elitu. Tento titul je jeho prvním od roku 2022 a zároveň čtvrtým, který získal v sérii vzájemných zápasů s Lehečkou.Bautista Agut, který je nyní druhým nejstarším šampionem letošní sezóny na okruhu ATP, za Novakem Djokovičem (37), tímto vítězstvím potvrdil, že jeho kariéra ještě zdaleka nekončí.

 

další zajímavé články