pondělí, 21. 10. 2024
Michal Krištof opustil KHL. V Rusku se zlobí, ale nic nezmůžou

Michal Krištof opustil KHL. V Rusku se zlobí, ale nic nezmůžou

Slovenský hokejista Michal Krištof nečekaně odešel z ruského klubu HC Soči a zamířil do švýcarského SCL Tigers. I když má v Rusku stále platnou smlouvu, jeho odchod schválily Mezinárodní hokejová federace (IIHF) i Slovenský svaz ledního hokeje (SZĽH).


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 19. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

KHL si za problémy může sama

KHL, která se v této sezóně vymanila z podřízenosti Ruské hokejové federace a oficiálně spadá pod ruské ministerstvo sportu, už není vázána pravidly IIHF. Toto rozhodnutí se však KHL nyní vrací jako bumerang. Na rozdíl od NHL, která má s ostatními hokejovými ligami uzavřené smlouvy a respektuje mezinárodní dohody, KHL se těchto pravidel neúčastní. To znamená, že smlouvy hráčů nejsou v ruské lize respektovány v rámci IIHF.

Michal Krištof, který měl v HC Soči platnou smlouvu, se rozhodl odejít kvůli nespokojenosti s herním vytížením a svou rolí v týmu. Navzdory pokusům o komunikaci mezi ním a vedením klubu se situace nevyřešila. „Klub nemá vůči hráči žádné finanční závazky, ale Krištof nebyl připraven na konstruktivní dialog,“ uvádí se v oficiálním stanovisku Soči.

Krištof opustil tým bez povolení

Poslední kapkou pro Krištofa byla účast na akci pro školáky a následný trénink nehrajících hráčů 15. října, po kterém bez souhlasu klubu tým opustil. HC Soči vyjádřilo nesouhlas s jeho chováním a plánuje podniknout právní kroky. Nicméně, díky změně statutu KHL, kdy již není pod federací IIHF, je nyní situace jiná. „KHL už není členem Ruské hokejové federace, a tak IIHF nemá povinnost respektovat smlouvy hráčů v KHL,“ uvedl prezident IIHF Luc Tardif.

Schválený prestup do Švýcarska

Krištofův přestup do švýcarského klubu SCL Tigers byl následně schválen Slovenským svazem ledního hokeje (SZĽH) a formálně i IIHF. Tento krok dává Krištofovi možnost pokračovat v kariéře mimo Rusko, bez ohledu na právní kroky, které by mohl podniknout jeho bývalý ruský zaměstnavatel. „SZĽH schválil prestup Michala Krištofa, což je v souladu s pravidly IIHF,“ potvrdil Tardif, jehož slova citoval web sport.aktuality.sk.

KHL ztrácí na mezinárodní úrovni

Tento incident odhaluje klíčový problém, kterému KHL nyní čelí. Odchod z podřízenosti IIHF znamená, že hráči nyní mohou snadněji opustit ruské kluby a přestoupit do jiných lig, aniž by museli dodržovat smluvní podmínky v KHL. Rusko si svým krokem způsobilo problémy nejen na sportovní scéně, ale i na mezinárodní úrovni.

další zajímavé články