pátek, 18. 10. 2024
Lvíčata čeká v baráži o EURO 2025 nejsilnější možný soupeř

Lvíčata čeká v baráži o EURO 2025 nejsilnější možný soupeř

Když kapitán české fotbalové reprezentace do 21 let Václav Sejk před losem play off o postup na mistrovství Evropy 2025 zmínil, že Belgie je soupeř, kterého by si nepřál, možná nevědomky přivolal osud. Právě silní Belgičané se postaví českým Lvíčatům v listopadové baráži, která rozhodne o účasti na šampionátu na Slovensku.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 18. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Trenér Jan Suchopárek přiznává, že Belgie je jedním z nejtěžších možných soupeřů, se kterým se jeho tým mohl utkat. „Belgie skončila v kvalifikační skupině druhá za Španělskem, a právě s nimi Španělé ztratili jediné body. Jde tedy o opravdu silného protivníka,“ uvedl Suchopárek po losu v Nyonu. Přesto však neztrácí optimismus. „Pokud zopakujeme výkony z říjnové kvalifikace a přidáme odhodlanost a kvalitní přípravu, můžeme Belgičany porazit a postoupit na Euro.“

Před dvěma lety si Češi v baráži poradili s Islandem a dokázali si zajistit účast na mistrovství Evropy 2023 v Gruzii. Tam sice nepostoupili ze skupiny, ale získali cenné zkušenosti, které mohou v nadcházejícím play off zužitkovat. I Belgičané mají s loňským šampionátem neúspěšnou zkušenost, když vypadli po skupinových zápasech s Portugalskem, Nizozemskem a Gruzií.

Suchopárek se nebojí připravenosti svého týmu na nadcházející zápas. „Belgii dobře známe, v loňském přípravném zápase jsme s nimi remizovali 0:0. Jejich styl hry se od té doby příliš nezměnil,“ poznamenal trenér. Důraz klade na fakt, že Belgičané mají vyvážený tým s kvalitní ofenzivou, což dokazuje jejich skóre 13:6 v kvalifikaci, a zároveň inkasovali méně gólů než některé z nejlepších evropských týmů.

Historické úspěchy s Belgií

Česká Lvíčata již v minulosti Belgičany porazila. V roce 2002 je zdolala 1:0 cestou za zlatem na mistrovství Evropy a podobně uspěla v kvalifikaci na EURO 2017, kdy doma vyhrála stejným výsledkem. Na belgické půdě však tehdy Češi podlehli 1:2.

Nyní stojí před mladými českými reprezentanty další velká výzva. Přestože Belgie není ideálním soupeřem, Lvíčata mají šanci na úspěch, pokud zopakují svou bojovnost a týmového ducha, jaký předvedli v kvalifikaci.

Haškovi povolila uzda pod krkem. Chorý neodchází z hřiště, ale z války, kvituje Vízek zlepšení nároďáku. Co řekl o Schickovi?

další zajímavé články