úterý, 15. 10. 2024
Tomic má další negativní rekord. Postaral se o něj ve finále challengeru v San Francisku

Tomic má další negativní rekord. Postaral se o něj ve finále challengeru v San Francisku

Bernard Tomic se opět dostal do centra pozornosti médií, avšak jak je pro něj typické, opět jde o negativní důvody. Australský tenista přidal do své bohaté sbírky kontroverzí další problematický zápas, tentokrát ve Fairfieldu v USA.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 15. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Jednatřicetiletý tenista během pouhých 39 minut prohrál finále challengerového turnaje a zaznamenal tak nejrychlejší prohru v historii této kategorie. Jméno Bernarda Tomice se tak opět zapsalo do historie, ovšem ne v pozitivním světle. Už v roce 2014 si připsal nejrychlejší porážku na okruhu ATP, kdy v Miami podlehl Jarkku Nieminenovi za pouhých 29 minut s výsledkem 0:6, 1:6.

Nyní, o deset let později, se postaral o další smutný rekord, když ve finále challengeru v San Francisku prohrál proti mladému Američanovi Learneru Tienovi. Zápas skončil za pouhých 39 minut výsledkem 0:6, 1:6, což je nejrychlejší finále v historii této úrovně tenisu. „Jakmile jsem prohrál první dva nebo tři gamy, bylo pro mě psychicky těžké udržet se soustředěný. Mrzí mě, že jsem nedokázal udržet krok,“ vysvětloval Tomic po zápase, kdy přiznal, že mu došly síly po náročném turnaji.

Dosud nejrychlejší finále challengeru patřilo Jo-Wilfriedu Tsongovi, který v roce 2019 porazil Dudiho Selu za 43 minut. Oproti tomu, osmnáctiletý Tien, který loni hrál finále juniorských grandslamů na Australian Open a US Open, se nyní stal čtvrtým Američanem, který vyhrál tři challengery před dosažením 19 let. Připojil se tak ke slavným jménům jako Andy Roddick, Sam Querrey a Taylor Fritz. „Jsem opravdu spokojený s tím, jak hraju, a těším se na zbytek sezony. Doufám, že budu pokračovat v tomto tempu,“ prohlásil Tien, který se vyšvihl na 124. místo světového žebříčku.

Bývalá naděje má za sebou spoustu skandálů

Tomic byl kdysi považován za tenisový talent, když v 17 letech vyhrál challenger a ve 20 letech měl na kontě titul z turnaje ATP. V žebříčku ATP se dostal až na 17. místo, avšak jeho kariéru postupně narušilo lehkovážné chování a vysoké ego. Místo sbírání úspěchů se často ocital na titulních stranách kvůli skandálům a kontroverzním výrokům. V roce 2017 například po zisku prvního setu odchodil zbytek zápasu proti Stevu Darcisovi v Delray Beach, a v Acapulcu vzdal zápas kvůli nesnesitelnému horku při teplotě 27 stupňů.

Za své chování si vysloužil pokuty a ztrátu sponzora, ale nepoučil se. V roce 2020 pak vypustil několik zápasů na turnajích v New Yorku a Delray Beach. Tomicovy excesy nekončily ani mimo tenisový kurt. Letos v létě například na challengeru v Dominikánské republice pronásledoval svého soupeře Andrése Andradeho, zatímco v Las Vegas se pohádal s přítelkyní a zápas vzdal.

Na Turnaji mistryň už zůstala jen dvě volná místa. Které tenistky mají do Rijádu nejblíže?

další zajímavé články