pondělí, 14. 10. 2024
Dramatický zvrat! Chelsea může opustit Stamford Bridge, rozhodne jedna podmínka

Dramatický zvrat! Chelsea může opustit Stamford Bridge, rozhodne jedna podmínka

Chelsea se stále více přiklání k rozšíření kapacity svého ikonického stadionu Stamford Bridge. Projekt však stojí na budoucnosti spolumajitele Todda Boehlyho, jehož odchod by mohl otevřít cestu k rekonstrukci stadionu na 55 000 míst.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 14. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

 

Chelsea je na cestě k tomu, aby zůstala na svém domovském stadionu Stamford Bridge, a zároveň rozšířila jeho kapacitu, jak uvádějí aktuální zprávy. Klub se již dlouhá léta snaží rozšířit nebo přemístit své stadionové zázemí, ale majitelé Todd Boehly a Behdad Eghbali se v tomto ohledu neshodují.

Podle dostupných informací Boehly upřednostňuje výstavbu nového stadionu s kapacitou 60 000 míst v oblasti Earl’s Court, zatímco Eghbali je zastáncem rekonstrukce Stamford Bridge. Podle deníku The Sun však Chelsea směřuje spíše k plánu Eghbaliho.

Zdroj pro The Sun uvedl: „Roste uvědomění, že výstavba stadionu v Earl’s Court není reálná, zatímco Boehly by mohl z klubu brzy odejít. Pokud Boehly odejde, klub by pravděpodobně pokračoval v plánech na setrvání na Stamford Bridge a pracoval na řešení pro stadion s kapacitou 55 000 míst.“

Boehlyho nejistá budoucnost a vztahy mezi majiteli

Vztahy mezi spoluzakladatelem Clearlake Capital Eghbalim a americkým podnikatelem Boehlym se v poslední době zhoršily, přičemž hlavní neshody se týkají přestupové politiky klubu, výsledků týmu a absence pokroku v otázce výstavby nového stadionu. V září dokonce vyšlo najevo, že Clearlake Capital, hlavní akcionář klubu, zvažuje možnost odkupu Boehlyho podílu.

Navzdory tomu se Boehly a Eghbali společně objevili na zápase Chelsea proti West Hamu, který skončil vítězstvím 3:0. Tento krok naznačuje určité urovnání napětí, které se v klubových kruzích šíří jako "válka ve vedení“.

Chelsea, i přesto že patří mezi největší kluby na světě, má kapacitu stadionu jen něco málo přes 40 000 míst. Rozšíření Stamford Bridge je komplikované kvůli jeho poloze v hustě osídlené oblasti západního Londýna, obklopené budovami, hlavními silnicemi a železničními tratěmi.

Majitelé hřiště Chelsea Pitch Owners (CPO) navíc vlastní pozemky, na kterých Stamford Bridge stojí. To znamená, že by klub musel změnit své jméno z „Chelsea Football Club“, pokud by se někdy rozhodl stadion přemístit. Tato skutečnost brání realizaci všech plánů na přesun, a proto byly různé lokality, jako Earl’s Court, White City, Imperial Road Gasworks a Chelsea Barracks, sice zvažovány, ale nakonec odmítnuty.

Chelsea se v roce 2012 pokusila koupit opuštěnou elektrárnu Battersea Power Station a postavit ikonický stadion s charakteristickými čtyřmi komíny, ale jejich nabídka byla zamítnuta. V roce 2015 pak klub oznámil nový plán na výstavbu stadionu s kapacitou 60 000 míst přímo na Stamford Bridge. Projekt získal v roce 2017 plné stavební povolení od městské rady Hammersmith and Fulham a starosty Londýna. Avšak po řadě logistických překážek a následném prodeji klubu v roce 2022 bývalý majitel Roman Abramovič plán zastavil.

další zajímavé články