pondělí, 14. 10. 2024
Král antuky na pokraji konce aneb Jak se Nadal téměř vzdal tenisu kvůli zranění

Král antuky na pokraji konce aneb Jak se Nadal téměř vzdal tenisu kvůli zranění

Rafael Nadal je dnes považován za jednoho z největších tenistů všech dob. Ale málokdo ví, že v roce 2005 zvažoval odchod z tenisu, aby se stal profesionálním golfistou kvůli vážnému zranění nohy. Jaký byl příběh za touto téměř osudovou změnou?


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 12. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Král antuky na pokraji odchodu

Rafael Nadal, tenisová legenda a majitel 22 grandslamových titulů, včetně neuvěřitelných 14 vítězství na French Open, zanechal v tenisovém světě nesmazatelnou stopu. Jeho rivalita s Novakem Djokovićem, který drží 24 grandslamů, se stala ikonickou. Přesto si jen málokdo uvědomuje, že Nadal mohl svou tenisovou kariéru předčasně ukončit a věnovat se zcela jinému sportu – golfu.

V roce 2005, po vítězství v náročném pětisetovém zápase proti Ivanu Ljubičičovi v Madridu, Nadalovi lékaři diagnostikovali vrozenou vadu kosti v levé noze. Tato zpráva ho zasáhla jako blesk z čistého nebe. V jeho autobiografii Rafa popisuje, jak toto zranění téměř ukončilo jeho tenisovou dráhu: „Diagnóza byla jako rána do hlavy. Kost mě bolí stále. Mám ji pod kontrolou, ale nikdy nesmíme polevit v ostražitosti.“

Golf místo tenisu?

Nadal byl tehdy na rozcestí. Zranění ho přivedlo k myšlence, že možná bude muset opustit tenis a věnovat se něčemu jinému. A tím sportem mohl být golf. Místo grandslamů mohl bojovat o vítězství v golfových Majors. V roce 2011 odhalil, že vážně uvažoval o tom, že by raketu vyměnil za golfové hole. Tato úvaha se zrodila ve chvíli, kdy se cítil fyzicky i psychicky na dně. „Neměl jsem chuť do života,“ přiznal ve své knize.

Psychická krize a rodinné problémy

Navíc Nadalova psychická krize byla umocněna zprávou o rozvodu jeho rodičů. Jak sám popisuje ve své autobiografii, toto období bylo jedním z nejtěžších v jeho životě: „Moje nálada byla špatná. Byl jsem depresivní a chyběl mi entuziasmus.“ Jeho tým si uvědomoval, že něco musí změnit. Zatímco problémy s koleny byly na povrchu, kořenem jeho potíží bylo psychické rozpoložení.

Toni Nadal: Mentor, který nikdy nepolevil

Nadal ve své knize také vyzdvihuje svého strýce a trenéra Toniho, který mu pomohl vybudovat pevnou mentální odolnost. „Toni na mě nikdy nepolevil. Žádné slitování. Když se ohlédnu zpět na dospívajícího Rafaela, jsem na něj hrdý,“ vzpomíná. Byl to právě Toni, kdo Rafu učil, že žádná oběť není příliš velká, pokud opravdu něco chcete. Tato odolnost mu pomohla překonat mnoho zranění, včetně jeho posledního problému s kyčlí v roce 2023, který ho na většinu sezóny vyřadil ze hry.

Silná vůle, která překonala soupeře

Nadal je známý svou neúprosnou odhodlaností. Jeho rivalita s Rogerem Federerem a dalšími špičkovými hráči jako Djoković byla často plná těžce vybojovaných vítězství. Přestože ve Wimbledonu prohrál s Federerem tři finálové zápasy, jeho mentální síla ho držela v boji. „Ta věc, se kterou nejvíce bojuji během tenisového zápasu, je utišit hlasy v mé hlavě, umlčet vše, co mi probíhá v mysli,“ napsal Nadal. Jeho schopnost zvládat těžkosti a překonávat je se podle něj stala jeho nejsilnější zbraní proti soupeřům.

Nadalova neuvěřitelná cesta

Kdyby se Nadal v roce 2005 rozhodl vzdát tenisu, svět by přišel o jednoho z největších sportovců historie. Jeho příběh je o síle překonávat nejen fyzické zranění, ale i osobní a psychické problémy. Zatímco jeho kariéra nyní míří ke konci, jeho odkaz zůstane navždy jako inspirace pro budoucí generace, které se budou muset postavit svým vlastním výzvám.

další zajímavé články