pátek, 11. 10. 2024
Bitkař Borowiecki vzpomíná na svou legendární výzvu Zdenu Chárovi. Ten ho zničil slovně i na ledě

Bitkař Borowiecki vzpomíná na svou legendární výzvu Zdenu Chárovi. Ten ho zničil slovně i na ledě

Mark Borowiecki, který během své kariéry v NHL stihl více než 100 pěstních soubojů, odhalil, proč neustále vyzýval legendárního slovenského obránce Zdena Cháru. Jeho střet s dlouholetým kapitánem Bostonu Bruins se stal jedním z nejpamátnějších okamžiků jeho kariéry.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 11. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Ottawa Senators

Kanadský rodák Borowiecki, jenž si udělal jméno hlavně díky své tvrdosti, strávil většinu své kariéry v Ottawě Senators. V NHL odehrál 458 zápasů, ve kterých sice vstřelil pouze 15 gólů, ale do statistik se zapsal především díky svým 848 trestným minutám. Dvakrát se stal nejtrestanějším hráčem základní části NHL a jeho kariéra skončila ve věku 33 let po zranění, které ho vyřadilo z posledního zápasu v říjnu 2022.

Borowiecki si během své kariéry nebral servítky a vyhledával souboje s těmi nejtvrdšími hokejisty. Jedním z jeho nejvýraznějších zážitků byl souboj s legendou NHL Zdenem Chárou. Střet mezi 25letým Kanaďanem a tehdy 38letým slovenským obrem zůstává památný nejen kvůli rozdílu ve velikosti, ale i kvůli tomu, co následovalo.

„Jen jsem chtěl, aby si mě všimli,“ vzpomínal Borowiecki pro ESPN na svou výzvu směrem k tehdejšímu kapitánovi Bostonu. „Neustále jsem ho vyzýval na pěstní souboj, i po té první bitce. Po nějaké době se na mě Chára podíval a s tím jeho těžkým přízvukem řekl: ‚Nemůžeš si prostě pomoct, co?‘“

Tato věta od Zdena Cháry, jednoho z nejdominantnějších obránců v historii NHL, byla pro Borowieckého nejen vtipná, ale zároveň ho povzbudila. I když Chára Kanaďanovi během jejich souboje nedal šanci, Borowiecki si vybojoval respekt tím, že byl ochoten čelit tomu nejtvrdšímu soupeři v lize.

Borowieckiho kariéra byla plná tvrdých momentů, avšak právě setkání se slovenským gigantem zůstává jedním z těch, na které fanoušci a hokejový svět nezapomenou. Přestože byl často na ledě trestán za svou důraznou hru, dokázal si mezi spoluhráči i soupeři vybudovat pověst neohroženého bitkaře, který se nebál žádného soupeře.

další zajímavé články