pátek, 11. 10. 2024
Souček věří v podporu fanoušků: Albánie má kvalitu, musíme být obezřetní

Souček věří v podporu fanoušků: Albánie má kvalitu, musíme být obezřetní

Kapitán české reprezentace Tomáš Souček se připravuje na páteční souboj Ligy národů proti Albánii. Navzdory nepříjemným vzpomínkám na loňské vyloučení v Tiraně věří, že domácí fanoušci tým poženou vpřed a že si národní mužstvo poradí s kvalitou soupeře.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 11. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Tadeáš Bednarz / Wikimedia Commons; CC-BY-SA-4.0

Tomáš Souček, který vede český tým do dalšího zápasu Ligy národů proti Albánii, se netají touhou zúročit domácí výhodu a napravit loňskou prohru 0:3 v Tiraně. Připomínka loňského vyloučení Mojmíra Chytila a sporných rozhodnutí rozhodčích je pro něj motivací k tomu, aby se tentokrát scénář neopakoval. „Ta situace v nás zůstala dlouho, ale naštěstí to neovlivnilo postup na Euro,“ podotkl Souček. Zároveň věří, že čeští fanoušci si budou pamatovat zářijové vítězství nad Ukrajinou, které by jim mělo dodat další sílu.

Albánie je nebezpečná z brejků a střel z dálky

Podle Součka je klíčové, aby se český tým vyvaroval chyb, které Albánie umí využít. „Mají hodně kvalitních hráčů jeden na jednoho a za poslední roky dali několik krásných gólů. Musíme být kompaktní a nenechat je dostat se do nebezpečných pozic,“ varuje zkušený záložník West Hamu. Na tiskové konferenci také zdůraznil, že Albánie má výjimečné schopnosti při střelbě z dálky, což bude pro český tým další výzva.

Souček má s Albánií bohaté zkušenosti – již třikrát proti ní nastoupil a jeho bilance zahrnuje výhru, remízu i prohru. Nyní doufá, že se vrátí k vítězným vzpomínkám z generálky na Euro v roce 2021, kdy český tým zvítězil 3:1. „Nejvíce si můžeme vzít z toho domácího zápasu, tehdy jsme byli lepší, ale nakonec z toho byla jen remíza,“ přidal Souček.

Atmosféra v týmu je dobrá, návrat Bořila potěšil

Po vítězství 3:2 nad Ukrajinou v září věří Souček v pozitivní náladu uvnitř týmu. Zvláštní radost mu udělal návrat jeho bývalého spoluhráče Jana Bořila do reprezentace, který se vrátil po dlouhé pauze způsobené vážným zraněním. „Měl jsem za něj obrovskou radost. Nikdo mu už nevěřil, a on všem ukázal, že se dokáže vrátit. Jeho příběh je nádherný,“ vyzdvihl Souček svého bývalého spoluhráče ze Slavie. Bořil by měl být přínosem pro tým, který nyní potřebuje každý krok ke kvalifikaci na evropské šampionáty.

další zajímavé články