úterý, 08. 10. 2024
Siniaková si opět zahraje mezi deblovou elitou. Přesto se domnívá, že je nedoceněná. Mám pocit, že jsem toho ve čtyřhře dosáhla hodně, ale nikoho to nezajímá, řekla po svém úspěchu

Siniaková si opět zahraje mezi deblovou elitou. Přesto se domnívá, že je nedoceněná. Mám pocit, že jsem toho ve čtyřhře dosáhla hodně, ale nikoho to nezajímá, řekla po svém úspěchu

Kateřina Siniaková se znovu představí na prestižním Turnaji mistryň ve čtyřhře, tentokrát však bude místo Barbory Krejčíkové hrát po boku Američanky Taylor Townsendové. Česká hráčka se však domnívá, že je čtyřhra jednoznačně ve stínu singlu.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 08. 10. 2024
  • , zdroj fotky: US Open

Česká tenistka, která je momentálně světovou jedničkou mezi deblistkami, se tak kvalifikovala na tento prestižní turnaji, čímž se znovu zařadila mezi elitu. Zajímavé je, že přestože tento úspěch znamená hodně pro její kariéru, sama Siniaková přiznává, že ve světě tenisu čtyřhra stále není tak uznávaná, jak by si zasloužila. „Mám pocit, že jsem toho ve čtyřhře dosáhla hodně, ale nikoho to nezajímá," sdělila osmadvacetiletá hráčka. Siniaková je výjimečnou tenistkou nejen ve čtyřhře, ale také ve dvouhře, kde se letos dostala až na 27. místo světového žebříčku WTA. K tomu má na svém kontě devět grandslamových titulů v deblu a dvě olympijská zlata. „Odmalička jsem na všech turnajích hrávala dvouhru i debla," vzpomíná Siniaková, která se nikdy nechtěla omezit pouze na jednu disciplínu.

Navzdory tomu, že s přechodem do profesionálního tenisu musela čtyřhru částečně upozadit, nikdy ji nezvažovala zcela opustit. „Všechno šlo dobře a tak jsem se rozhodla, že pokud to půjde, budu ji na turnajích hrát," dodala. Během své kariéry dosáhla Siniaková na mnoho titulů a ocenění a stala se jednou z nejlepších hráček světa v deblu. „V tenise je těžké ohlížet se zpět. Všechno běží tak rychle, že si ani nepamatujete, co se stalo týden předtím," říká. I přes to, že na některá vítězství rychle zapomene, olympijské hry pro ni zůstávají nezapomenutelným momentem. „Olympiáda přitahuje pozornost lidí z celého světa, i těch, kteří jinak tenis nesledují," říká dvojnásobná olympijská vítězka – z Tokia 2021 a Paříže 2024.

Díky čtyřhře si vylepšila technické aspekty hry

Siniaková věří, že jí čtyřhra pomohla i ve dvouhře, zejména díky vylepšení technických aspektů hry, jako je podání nebo hra na síti. „Čtyřhra mi pomohla zlepšit reflexy a být rychlejší," vysvětluje. Přestože by se mohlo zdát, že čtyřhra má na tenisovém okruhu své místo, realita je jiná. Mnoho zápasů se odehrává bez většího zájmu médií a fanoušků, což vnímá i Siniaková. „Čtyřhra se se singlem vůbec nedá srovnávat. I když jsem světová jednička, neznamená to, že mám nějaké výhody," uvedla.

Ani letos její úspěchy ve čtyřhře nepřinesly větší mediální zájem. „Vyhrála jsem Roland Garros, Wimbledon, olympijské zlato a žádný velký efekt to nepřineslo," přiznává Siniaková, která však dodává, že si nehodlá stěžovat. I přes to, že debl nemá takový ohlas, zůstává pro ni důležitou součástí kariéry a nikdy neuvažovala o tom, že by ho přestala hrát. „Singl byl a bude mou prioritou, ale čtyřhru za nic nevyměním," uzavírá Siniaková, která nadále plánuje hrát obě disciplíny.

Vítězky Wimbledonu Siniaková s Townsendovou si zahrají Turnaj mistryň!

další zajímavé články