pondělí, 07. 10. 2024
Na rekord jsem nemířila. Jela jsem tam s tím, že si zazávodím a proběhnu se na legendární trati, říká Hrochová

Na rekord jsem nemířila. Jela jsem tam s tím, že si zazávodím a proběhnu se na legendární trati, říká Hrochová

Tereza Hrochová má za sebou nabitou sezonu. Ovládla tradiční závod Běchovice, účastnila se olympiády v Paříži, mistrovství Evropy v Římě, maratonu v Seville, ale i kratších závodů, včetně dráhových, silničních a kopců.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 06. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Osmadvacetiletá běžkyně Tereza Hrochová je nyní na soustředění v italském Livignu, kde se připravuje na další závod. “Když půjde dobře příprava, tak bych chtěla běžet prvního prosince maraton ve Valencii,” líčila Hrochová v rozhovoru pro Sportwin.cz. 

Minulý týden jste vyhrála desetikilometrový závod Běchovice-Praha, navíc v novém českém rekordu této trati. Měla jste v plánu útočit na rekord? 

Na rekord trati jsem nemířila, jela jsem tam s tím, že si zazávodím a proběhnu se na legendární trati a uvidím na co to bude stačit. Konkurenci jsem neřešila, jela jsem tam s tím, že si zazávodím a uvidíme, nevěděla jsem, jak na tom kdo z holek je. 

Hned na startu jste se spolu se Stewartovou vzdálily svým soupeřkám se skupinkou mužů. Spolupracujete společně ve vedoucí skupince v průběhu závodu? 

Ti kluci jsou fajn a většinou nám holkám pomůžou. Třeba nás nechají se za ně schovat. Takže to je fajn. Samozřejmě to tempo se vyvíjí během závodu, takže člověk jde někdy v před, někdy naopak nestačí a oni mu utečou, ale když je ta možnost, tak se s nimi snažím spolupracovat. Oni jsou v tomhle ohledu skvělí.  

Na Stewartovou jste nastoupila v pověstném stoupání na Hrdlořezký kopec. Vidíte v kopcích svou výhodu oproti soupeřkám? 

Mám s tím docela velké zkušenosti. Určitě nějaká výhoda tam je, ale na druhou stranu já jsem od toho Hrdlořezáku už běžela sama a ona tam byla ve skupince. Takže v tom prudkém stoupání jsem věděla, že by to mělo být v pořádku, ale ono to potom jen lehounce stoupá a už to není takové. Tam hodně pomůže, když je člověk za někým schovaný, protože tam i dost foukalo.  

Takže trénujete hodně v horách? 

Ano, teď jsem zrovna taky v horách v Livignu.  

Závod v Běchovicích byl pro vás ukončením podzimní části sezony. Jaké jsou Vaše plány? 

Teď jsem na soustředění a když půjde dobře příprava, tak bych chtěla běžet prvního prosince maraton ve Valencii. Pravděpodobně. Jediné, co tam ještě je, je cross. Republika a potom Evropa, ale to nepůjde, pokud poběžím Valencii, to s tím nepůjde skloubit. Pokud vše půjde v pořádku, tak se chci připravit na tu Valencii. Pro nás vytrvalce je ještě tématem v uvozovkách tahle možnost toho vrcholu, ale na něj nemířím.  

Závěrem se zeptám, běháte různé vzdálenosti. Maraton, půlmaraton, desítku. Kterou vzdálenost máte nejraději? 

Já mám nejraději asi ty kopce, to bolí prostě jinak (smích). Kopce jsou těžké a mají takové krásné specifikum nedá so to úplně dobře porovnávat, jelikož každý kopec je jiný a každému sedí více jiný terén a náročnost stoupání a klesání. Takže se porovnat dají jen výsledky v konkrétním závodě, nikoli jako na dráze a na silnici...  

Kousková v Číně opět zabodovala. Po dělené desáté pozici už je v TOP 20 celkového pořadí

další zajímavé články