neděle, 06. 10. 2024
Zklamání v O2 areně: Kulich přiznává chybu, která změnila zápas

Zklamání v O2 areně: Kulich přiznává chybu, která změnila zápas

Jiří Kulich si v sobotu splnil sen, když se objevil v sestavě Buffala v pražském zápase NHL proti New Jersey Devils. Přesto mu večer zhořkl – Sabres prohráli 1:3 a mladý český útočník si sypal popel na hlavu za rozhodující chybu.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 05. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Buffalo Sabres

Pro Jiřího Kulicha, dvacetiletého útočníka Buffala Sabres, mělo být sobotní utkání NHL proti New Jersey Devils v pražské O2 areně splněním snu. Když se ráno dozvěděl, že bude součástí sestavy, radostně rozesílal zprávy rodině a přátelům. Radost z toho, že si zahraje před českým publikem, však rychle vystřídalo zklamání. Buffalo prohrálo 1:3 a mladý Kulich měl na svědomí chybu, která vedla k rozhodujícímu gólu soupeře.

„Myslím, že je to hlavně moje chyba, ten druhý gól. Určitě to nehodnotím pozitivně,“ řekl zklamaně po zápase. Kulich za 17 střídání odehrál 14 minut, ale nepodařilo se mu ani jednou vystřelit na branku. Na ledě byl u dvou inkasovaných gólů, včetně klíčové chyby, po které Devils ve třetí třetině skórovali z přečíslení, když Paul Cotter překonal výborně chytajícího Devona Leviho. „Bral jsem to jako splněný sen, snažil jsem si zápas užít. Pak jsem udělal chybu a už jsem si to neužíval,“ přiznal smutně Kulich po utkání pro sport.cz.

Víkend přitom pro stříbrného medailistu z mistrovství světa dvacítek začal skvěle. Trenér Buffala Lindy Ruff ho zařadil do druhé lajny po boku Dylana Cozense a Jacka Quinna, a navíc ho kapitán Rasmus Dahlin vyslal na slavnostní buly, které provedla legenda New Jersey Devils Patrik Eliáš. „Bylo to krásné, byl jsem rád, že jsem toho mohl být součástí,“ řekl Kulich s nadšením, než začal samotný zápas.

Nervozita a chyby na ledě

Jakmile ale zápas odstartoval, na českém mladíkovi bylo znát, že je nervózní. „Nešly mi nohy, zbytečně jsem fauloval a šel jsem na dvě minuty,“ litoval Kulich, který navzdory tomu dostal šanci i v přesilové hře. „Byl jsem rád, že vůbec hraju, a ještě mě poslali na přesilovku,“ dodal s vděkem.

Buffalo však nemělo na Devils recept, prohrálo na střely 18:37 a každý sebemenší omyl byl tvrdě potrestán. Kulich byl na ledě i u třetího gólu Devils, který vstřelil Timo Meier, a v konečném hodnocení plus/minus si připsal dva záporné body. „Byl to vyrovnanější zápas, než jaký byl první s Devils, ale každá chyba se trestá,“ povzdechl si český mladík, který o svém prvním utkání proti Devils mluvil s nelibostí. „Teď o nich nechci chvíli ani slyšet. Snad se naskytne šance jim to vrátit,“ dodal odhodlaně.

Nejistá budoucnost v NHL

Po pražském víkendu čeká Buffalo návrat do USA a trenér Ruff musí zúžit sestavu na 23 hráčů. Otázka, zda Kulich, stejně jako jeho krajan Lukáš Rousek, zůstane v hlavním týmu, zůstává otevřená. „Musím pořád makat, nechat tam všechno a uvidíme,“ řekl Kulich odhodlaně, i když si je vědom toho, že budoucnost v NHL není jistá.

Pro mladého útočníka to byla další cenná zkušenost, kterou chce přetavit v motivaci do dalších zápasů. A přestože mu sobotní utkání zhořklo, Kulich ví, že cesta k úspěchu v NHL je dlouhá a plná překážek. „Každá chyba něco stojí, ale já se jen tak nevzdám,“ uzavřel mladý český talent.

další zajímavé články