sobota, 05. 10. 2024
Pogba vyhrál bitvu s dopingem. Zákaz činnosti snížen, hrát může už na jaře

Pogba vyhrál bitvu s dopingem. Zákaz činnosti snížen, hrát může už na jaře

Paul Pogba se může na jaře vrátit na hřiště, když CAS zkrátila jeho čtyřletý trest za doping na 18 měsíců. Francouzský záložník tak může opět nastoupit za Juventus.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 04. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Paul Pogba, záložník Juventusu a mistr světa z roku 2018, se dočkal významné úlevy v boji s dopingovým trestem. Původní čtyřletý zákaz činnosti, který mu byl v únoru tohoto roku udělen za pozitivní dopingovou kontrolu, byl Mezinárodní sportovní arbitráží (CAS) zkrácen na 18 měsíců. Tato zpráva přichází jako obrovská úleva nejen pro samotného hráče, ale i pro jeho klub Juventus.

Vše začalo v září 2023, kdy byl Pogba podroben náhodné dopingové kontrole, která odhalila přítomnost dehydroepiandrosteronu (DHEA), zakázané látky podporující svalový růst. I když podle Světového antidopingového kodexu je čtyřletý trest standardem pro podobné přestupky, francouzský fotbalista se s rozhodnutím nechtěl smířit. Hned po udělení trestu oznámil, že se odvolá.

„Nikdy jsem neřekl, že jsem skončil. Pogba je stále tady, jsem pozitivně naladěný a budu bojovat,“ prohlásil hráč v červencovém rozhovoru pro Sky Sports, kde vyjádřil svou víru, že spravedlnost nakonec zvítězí. A měl pravdu. Arbitráž mu koncem srpna trest snížila a Pogba se o této novince měl podle britského deníku Daily Mail dozvědět nyní v říjnu.

Jedním z klíčových faktorů při rozhodování bylo zjištění, že DHEA má významný vliv především na ženy. Americká společnost 10X Health Systems, která Pogbovi léky obsahující tuto látku dodala, se také snaží očistit své jméno a podílela se na důkazním procesu, který vedl ke zkrácení trestu.

Kromě toho, že se Pogba může vrátit na hřiště již na jaře 2024, byl zproštěn také povinnosti zaplatit původní pokutu ve výši pěti tisíc liber. Rozhodnutí CAS potvrdil agentuře Reuters její generální ředitel Matthieu Reeb.

Pro Pogbu i Juventus je to jasný signál, že záložník může znovu naplno rozvíjet svou kariéru. Juventus, který se snaží vrátit na vrchol italského fotbalu, bude moci od března počítat s návratem svého talentovaného hráče, což by mohlo být klíčové v boji o domácí i evropské tituly.

Francouzský reprezentant je tak po měsících nejistoty zpět ve hře a jeho fanoušci se mohou těšit na jeho návrat na fotbalové trávníky.

další zajímavé články