sobota, 05. 10. 2024
Grzelcyk připraven na velkou show: S Letangem vytvoříme nezastavitelnou dvojici

Grzelcyk připraven na velkou show: S Letangem vytvoříme nezastavitelnou dvojici

Matt Grzelcyk se jeví jako ideální kandidát na nového parťáka Krise Letanga v Pittsburghu. Po úspěchu s McAvoyem v Bostonu teď obránce věří, že může znovu vyniknout vedle hvězdného Letanga.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 04. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Matt Grzelcyk, bývalý obránce Bostonu, má před sebou novou výzvu – stát se stabilním partnerem Krise Letanga v Pittsburghu. Po většinu své kariéry v NHL byl Grzelcyk zvyklý hrát s ofenzivně laděnými praváky, jako byl například Charlie McAvoy. Teď se zdá, že v týmu Penguins bude jeho hlavním úkolem vytvořit silnou dvojici s Letangem.

„Je tam mnoho podobností mezi Krisem a Charliem,“ vysvětlil třicetiletý Američan. „Oba jsou ofenzivní obránci, kteří si ale zakládají i na defenzivní hře. Vyžadují od sebe i svého parťáka hodně.“ Grzelcyk doufá, že jejich spolupráce bude fungovat podobně jako s McAvoyem, se kterým hrál sedm sezón v dresu Bruins.

Na začátku tréninkového kempu Penguins dostal Grzelcyk příležitost bruslit vedle Letanga a první testy vypadaly slibně. „Je to fantastický hráč,“ řekl Grzelcyk dle ESPN o kanadském obránci. „Snažím se nasávat jeho zkušenosti a učit se, co se dá. Doufám, že se mezi námi vytvoří silná chemie.“

S McAvoyem zažil Grzelcyk obrovský úspěch, když v sezóně 2022/23 Bruins dosáhli rekordu NHL s 135 body. Sám si v té sezóně připsal kariérní maximum 26 bodů v 75 zápasech. „Dokázali jsme se navzájem dobře doplňovat. Když byl jeden z nás vpředu, druhý byl vždy ve střehu,“ vzpomínal Grzelcyk na jejich společnou hru.

Avšak minulou sezónu ho přibrzdily zdravotní problémy, kvůli kterým odehrál pouze 63 zápasů. „Bylo to pro mě těžké období,“ přiznal Grzelcyk. „Jsem normálně dost pozitivní člověk, ale tehdy jsem se často cítil hodně negativně. Přemýšlel jsem příliš o budoucnosti místo toho, abych se soustředil na přítomnost.“

Po konci působení v Bostonu podepsal Grzelcyk s Penguins roční smlouvu na 2,75 milionu dolarů. Jeho příchod do Pittsburghu vítá i trenér Mike Sullivan, jenž si cení jeho schopností s pukem. „Matt je opravdu schopný s pukem a na to, že není největší, je velmi tvrdý hráč. To se nám na něm líbí,“ pochválil ho Sullivan.

Grzelcyk je odhodlaný vrátit se zpět na vrchol a znovu získat svou ztracenou sebedůvěru. „Věřím, že v NHL mohu být efektivním hráčem. Chci se tady ukázat v tom nejlepším světle a být pro tým přínosem,“ uzavřel Grzelcyk s nadějí, že mu spolupráce s Letangem přinese podobný úspěch, jaký zažil s McAvoyem v Bostonu.

další zajímavé články