sobota, 05. 10. 2024
Miroslav Klose: Dnešní kluci se starají víc o vzhled než o fotbal, proto jsem se rozhodl skončit

Miroslav Klose: Dnešní kluci se starají víc o vzhled než o fotbal, proto jsem se rozhodl skončit

Legendární německý útočník Miroslav Klose, který si vydobyl slávu svou skromností a tvrdou prací, nedávno prozradil, proč ukončil svou fotbalovou kariéru. Podle jeho slov se fotbal proměnil natolik, že už v něm nepoznává sport, který kdysi miloval. Když sledoval mladší generace hráčů, kteří se více soustředí na své osobní image a sponzorské smlouvy než na samotnou hru, rozhodl se říci dost.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 04. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

„Skončil jsem s fotbalem, protože jsem ho už nepoznával. Dnešní mladí hráči myslí na jiné věci,“ vysvětluje Klose svůj postoj. „Jako dítě jsem přemýšlel jen o tréninku a o tom, jak se stát někým ve sportu, který jsem vždy miloval.“ Klose, který hrál za Lazio i německou reprezentaci, věnoval veškerou energii tomu, aby byl co nejlépe připraven. Po každém tréninku se ponořil do vany plné ledu, aby předešel zraněním. Překvapilo ho však, když mladší hráči tuto disciplínu zcela ignorovali.

„Když mě viděli sbírat míče po tréninku, ptali se mě: ‚Kdo ti to říká, abys to dělal?' V ten moment jsem si řekl: ‚Je ti 20 let a nemůžeš pomoci šedesátiletému dělníkovi?'“ vzpomíná Klose v interview pro deník Bild s rozčarováním nad mladší generací.

Podle něho se dnešní mladí fotbalisté zajímají více o to, zda jejich boty ladí s ponožkami, než o samotný sport. „Proto jsem řekl dost. Fotbal, který jsem znal, už neexistuje,“ dodává s jistou nostalgií.

Klose vnímá, že pro současné hráče je důležitější osobní image, auta, sponzorské smlouvy a nové kopačky. Až na posledním místě je samotný fotbal. „Pro ně je nejdůležitější jejich image, zatímco pro mě vždy záleželo na fotbale v jeho nejčistší podobě,“ uzavírá německá legenda, která se s láskou ohlíží zpět do doby, kdy byl fotbal především o vášni a tvrdé práci.

další zajímavé články