sobota, 05. 10. 2024
Slavia tlačila, Ajax se štěstím unikl porážce, píší nizozemská média o remíze v Edenu

Slavia tlačila, Ajax se štěstím unikl porážce, píší nizozemská média o remíze v Edenu

Nizozemská média vyzdvihla drtivý tlak Slavie a pekelnou atmosféru v Edenu, kde Ajax v závěru bojoval o remízu 1:1. Zlepšený výkon Pražanů ve druhém poločase Amsterdamu výrazně zkomplikoval situaci.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 04. 10. 2024
  • , zdroj fotky: SK Slavia Praha

Fotbalový zápas mezi Slavií Praha a Ajaxem Amsterdam v Evropské lize nezůstal bez pozornosti nizozemských médií, která se po remíze 1:1 v Edenu shodla, že hosté si bod odvážejí s obrovskou dávkou štěstí. Slavia nejenže vyrovnala v druhém poločase, ale i po vyloučení Youriho Baase hrála ve vysokém tempu a vytvořila si tlak, který Ajaxu působil nemalé problémy.

„Ajax si odváží těžce vybojovaný bod,“ napsal deník De Telegraaf. „V Praze sice brzy vedl, avšak po přestávce se hra zcela změnila a vyloučení jednoho z hráčů jen přidalo na dramatu. V závěru může Ajax hovořit o štěstí, že skóre zůstalo 1:1,“ přidal list. Pro nizozemský tým, který v prvním utkání snadno přehrál Besiktas 4:0, byl zápas v Edenu mnohem náročnější. „Tentokrát museli zabrat a vydřít bod za cenu vypětí všech sil,“ zhodnotil výsledek Algemeen Dagblad.

Nizozemci nešetřili chválou na atmosféru, kterou vytvořili fanoušci Slavie. „Fanatická podpora z tribun byla nepřetržitá, obrovské choreo a bouřlivé povzbuzování vytvořilo Slavii výhodu, kterou Ajax jen s obtížemi překonával,“ napsal Algemeen Dagblad. Zápas, který měl být podle očekávání jednoznačnou záležitostí pro hosty, se nakonec proměnil v tvrdý boj o každý míč, zejména po přestávce. „Po hodině hry jsme sledovali úplně jinou Slavii,“ konstatoval magazín Voetbal International, který pochválil český tým za obrovskou bojovnost a nasazení.

Rozhodující moment zápasu přišel v 67. minutě, kdy střídající Tomáš Chorý srovnal na 1:1. Ajax, který hrál poslední čtvrt hodinu v oslabení po vyloučení Baase, se ocitl pod drtivým tlakem domácích, avšak Slavia svou převahu nedokázala proměnit v rozhodující gól. „Hosté ve druhé půli už jen bojovali o přežití. Slavia tlačila a měla několik šancí, Ajax unikl porážce jen díky štěstí,“ zhodnotil situaci deVolkskrant.

Zatímco Slavia může být spokojená se zlepšeným výkonem ve druhé půli a atmosférou v Edenu, Ajax musí hledat pozitivní stránku ve vybojovaném bodu, který si z pekelné atmosféry v Praze odváží. Oba týmy mají po dvou odehraných kolech ve skupině Evropské ligy shodně čtyři body a pokračují v boji o postup.

další zajímavé články