čtvrtek, 03. 10. 2024
Trpišovský chválí formu Zimy před bitvou s Ajaxem

Trpišovský chválí formu Zimy před bitvou s Ajaxem

Jindřich Trpišovský vzpomíná na slavnou výhru nad Ajaxem a připravuje tým na další náročný souboj v evropských pohárech. Kdo se objeví v základní sestavě a jak si poradí David Zima proti silnému soupeři?


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 02. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia'

Před čtvrtečním zápasem evropské soutěže proti Ajaxu se trenér Slavie Jindřich Trpišovský ocitá v zajímavé pozici. Nejenže jeho tým čelí jednomu z nejtradičnějších evropských klubů, ale také musí udržet své hráče v dobré formě a zároveň zvládnout náročný program. Přesto, jak Trpišovský poznamenal na tiskové konferenci, výrazné změny v sestavě nečekejme. „Ondra Lingr, vzhledem k jeho skvělé bilanci proti Ajaxu, určitě nastoupí. Přesto hráči za sebou mají těžký program, takže několik kosmetických změn určitě přijde,“ prozradil Trpišovský. Současná forma Slavie je působivá, ale Trpišovský musí pečlivě zvažovat, kdo bude mít dostatek sil zvládnout evropské tempo, uvádí web SK Slavie Praha.

Nádhera Kairinena a úporné bránění. Sparta ve Stuttgartu vybojovala senzační bod

Sestava však není jedinou otázkou, která rezonuje před zápasem. Trpišovský se také zamýšlí nad slavnou výhrou Slavie nad Ajaxem z roku 2007, kdy český klub postoupil do Ligy mistrů. „Viděl jsem ten zápas v televizi, bylo to neuvěřitelné. Fantastické výkony Vaniaka a Vlčka si budu pamatovat navždy,“ vzpomíná. Ajax považuje za fotbalový fenomén a i když se klub v průběhu let měnil, stále zůstává jedním z největších soupeřů.

Zvláštní pozornost věnoval také současné formě Davida Zimy, který po návratu do Slavie znovu září. „David skvěle nahradil Igoha, což nebylo vůbec snadné. Zvládl to rychle a na tréninku i v zápasech je vidět jeho sebevědomí. Proti Ajaxu ho čeká další velká zkouška.“

Ajax a styl hry

Trpišovský očekává velmi zajímavý souboj dvou rozdílných stylů. Ajax je podle něj velmi silný v ofenzivě, s rychlými křídly a silným útočníkem, což ale může znamenat mezery v obraně. „Hrají hodně náběhově, jejich dvě osmičky Taylor a Fitz-Jim vypadají skvěle. Pokud jim ale nedovolíme držet míč, může to být pro nás výhodné,“ zamýšlí se nad taktikou. Přestože Ajax neprohrál posledních šest zápasů, Trpišovský věří, že jeho tým je dobře připraven. Klíčem bude zvládnout útočný tlak soupeře a zároveň využít jeho slabin v obraně. 

další zajímavé články