sobota, 28. 09. 2024
Plány na rozšíření Wimbledonu navzdory kontroverzím prošly. Jaké budou změny?

Plány na rozšíření Wimbledonu navzdory kontroverzím prošly. Jaké budou změny?

Plány All England Clubu na výstavbu 39 nových tenisových kurtů a stadionu s kapacitou 8 000 míst v chráněném parku Wimbledon získaly zelenou. Navzdory silnému odporu místních obyvatel a ekologických aktivistů projekt přinese výrazné ekonomické a společenské výhody.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 28. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Cílem rozšíření je přesunout kvalifikaci Wimbledonu z Roehamptonu přímo do hlavního areálu a přilákat až 10 000 diváků denně. Tím by se Wimbledon přiblížil ostatním grandslamům a zajistil by si moderní zázemí pro další roky. „Je to zásadní pro budoucnost Wimbledonu,“ uvedla předsedkyně klubu Deborah Jevans. Zatímco pro All England Club je rozšíření nevyhnutelné, místní obyvatelé a organizace jako Save Wimbledon Park tvrdí, že se z parku stane „průmyslový tenisový komplex“ s negativním dopadem na životní prostředí, uvádí web BBC Sports.

Zdravotní problémy Zvereva pokračují a nestihne turnaj v Pekingu. A co Davis Cup?

Ekologické obavy jsou hlavní příčinou kritiky projektu. Místní obyvatelé varují před zvýšeným rizikem záplav, zhoršením kvality ovzduší, ztrátou zeleně a zvýšenou hlučností kvůli šestiletým stavebním pracím. „Je to nebezpečný precedens pro výstavbu v chráněných oblastech,“ uvedla poslankyně za Putney Fleur Anderson. Navzdory silnému odporu a petici se 21 000 podpisy rozhodli londýnští úředníci schválit projekt s odkazem na jeho přínos pro britskou ekonomiku a turistický ruch.

Přísliby pro místní komunitu: realita nebo iluze?

V rámci dohody má být pro veřejnost vytvořen nový 23hektarový park, přístupný po celý rok, mimo období turnaje. Plán zahrnuje i odstranění nánosů ze zdejšího jezera a nové komunitní aktivity. Přesto jsou tyto přísliby pro mnohé obyvatele jen prázdnými sliby. „Jde jen o drobky na stole,“ kritizuje plán poslanec Paul Kohler. Výstavba nových kurtů přinese nejen rozšíření kapacit pro diváky, ale také zásadní změnu charakteru jedné z nejcennějších zelených ploch Londýna.

 

další zajímavé články