sobota, 28. 09. 2024
Manchester United se chystá na rekonstrukci století. Profitovat má celá země

Manchester United se chystá na rekonstrukci století. Profitovat má celá země

Old Trafford, legendární stadion Manchesteru United, čekají velkolepé změny. Projekt transformace slibuje nejen modernizaci stadionu s kapacitou 100 tisíc diváků, ale také vytvoření dopravního uzlu a obchodního centra, které má přinést obrovské ekonomické výhody pro celou zemi.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 27. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Manchester United FC

Old Trafford, slavný domov Manchesteru United, se brzy může dočkat proměny, která překoná veškerá očekávání. Podle nejnovějších informací plánuje klub vybudovat zcela nový stadion s kapacitou 100 tisíc míst pro diváky, což by znamenalo nejen navýšení kapacity, ale i posílení prestiže tohoto ikonického místa. Přibližné náklady na tuto obrovskou investici jsou odhadovány na 2 miliardy liber, což z ní činí jeden z největších projektů v historii britského fotbalu.

Projekt však není zaměřen pouze na sportovní stránku. Vedení Manchesteru United totiž plánuje vytvořit celý komplex s názvem Trafford Park, který by zahrnoval nejen stadion, ale také obchodní, zábavní a vzdělávací prostory, nové rezidenční čtvrti, a především důležitý dopravní uzel pro severozápadní Anglii. Podle deníku Daily Mail by tato investice mohla přinést britské ekonomice až 7,3 miliardy liber (8,77 miliardy eur) a vytvořit tak více než 92 tisíc pracovních míst.

Globální poradenská firma Oxford Economics zjistila, že pokud se plány zrealizují v zamýšlené podobě, přinesou obrovský globální růst včetně 92 000 nových pracovních míst, 17 000 nových domovů a 1,8 milionu návštěvníků ročně,“ uvedl web talksport.com. Takový projekt by z Old Trafford udělal více než jen stadion – stalo by se z něj místo, které bude mít obrovský dopad na celou zemi.

Na čele speciální pracovní skupiny stojí starosta Velkého Manchesteru Andy Burnham a bývalý kapitán Manchesteru United Gary Neville. „Toto místo v sobě ukrývá obrovský potenciál na opravu železničního systému severozápadní Anglie. Je to neuvěřitelná příležitost přímo před námi a pokusíme se realizovat všechny výhody tohoto místa včetně velkého dopravního uzlu,“ vysvětlil Burnham, který je přesvědčen, že nový Old Trafford by mohl být nejen místem pro fotbalové fanoušky, ale také klíčovým centrem dopravy a obchodu.

Gary Neville, který s Manchesterem United vyhrál nespočet trofejí, vidí v projektu šanci vrátit klubu jeho dřívější slávu. „Manchester United je sice jen fotbalový klub, ale tato značka má ve světě velký vliv na prosazení svých zájmů. Je třeba ho využít nejen na hřišti, ale i mimo něj,“ prohlásil. Vzpomněl si také na dobu, kdy byl Old Trafford považován za nejlepší stadion na světě: „Před 20 lety jsem si myslel, že Manchester United má nejlepší stadion na světě, nejlepší tréninkové hřiště na světě a jeden z nejlepších týmů ve světovém fotbale. Teď vidím, co všechno je třeba změnit a chci to i uskutečnit,“ dodal.

Projekt rekonstrukce Old Trafford tak slibuje mnohem víc než jen nový stadion. Manchester United se snaží vytvořit místo, které bude mít globální význam a přispěje k rozvoji nejen fotbalu, ale také celé britské ekonomiky.

další zajímavé články