neděle, 22. 09. 2024
Od Havířova k Stanley Cupu. Pastrňák chce nyní psát historii s Bostonem

Od Havířova k Stanley Cupu. Pastrňák chce nyní psát historii s Bostonem

David Pastrňák vstupuje do své jedenácté sezóny v NHL s jasným cílem: přinést Bostonu Stanley Cup. Po letech skvělých individuálních výkonů je jeho hlavním snem dosáhnout na největší týmovou trofej, která mu stále uniká.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 22. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Boston Bruins

Česká hokejová hvězda David Pastrňák je po letní pauze zpět v akci a připravuje se na svou jedenáctou sezónu v dresu Bostonu Bruins. Po letech plných úspěchů na ledě má stále jeden cíl, který zůstává nevyplněný – zvednout nad hlavu Stanley Cup. „Chci jediné, a to vyhrát poslední zápas sezóny,“ přiznává osmadvacetiletý snajpr bez skrupulí.

Pastrňák, známý také jako „Pasta“, se během uplynulých let stal jedním z nejdominantnějších střelců NHL. Svou střeleckou formu potvrdil předloni, kdy nasázel 61 gólů, což byl jeho osobní rekord. Jeho schopnost neúnavně atakovat branku soupeře z něj učinila jednu z největších hrozeb v celé lize. Ačkoli získal mnohá individuální ocenění, pohár, o kterém sní každý hokejista, mu stále uniká. „Je to něco, po čem toužím každý rok, a už se nemůžu dočkat, až za to zase zabojujeme,“ říká Pastrňák s odhodláním, které mu rozhodně nechybí.

Bostonský „Medvěd“ se ale musí vyrovnat s odchodem několika klíčových spoluhráčů. Legendy jako Patrice Bergeron a David Krejčí opustily tým, což znamená, že role vůdce ofenzivy teď spadá ještě více na jeho bedra. Není to však poprvé, co musí čelit výzvám. „Pořád jsem připraven bojovat. Máme dost silný tým, abychom znovu usilovali o nejvyšší příčky,“ prohlásil havířovský rodák, který je nyní jedním z nejzkušenějších hráčů v sestavě Bruins.

Letošní sezóna by mohla být pro Boston zajímavá díky příchodu nového spoluhráče Eliase Lindholma. Tento devětadvacetiletý Švéd by měl vnést do první formace nový impuls. Pastrňák se na spolupráci s ním těší: „Vypadá to, že má něco z Krejčího i z Bergyho. Je to velmi šikovný hráč, navíc pravák, což mi vždy sedělo. Myslím, že by to mohlo fungovat,“ zamýšlí se Pasta nad svou novou posilou.

Pro českého kanonýra byla loňská sezóna dalším krokem vpřed, přestože Boston skončil už v prvním kole play-off. Pastrňák však našel útěchu na mistrovství světa, kde vyhrál s národním týmem zlato. „Potřeboval jsem ten pocit vítězství. Bylo to něco, co mě povzbudilo. Teď chci ten stejný pocit znovu zažít tady v Bostonu,“ vypráví David pro web NHL, kde svým úspěchem opět potvrdil, proč je považován za nejlepšího českého hráče současnosti.

Příští měsíce ukážou, zda se Pastrňákovi a jeho „medvědí družině“ podaří znovu vystoupat na vrchol. Přestože NHL je nemilosrdná a konkurence je tvrdá, David Pastrňák se nevzdává svého snu. „Jsem připraven dát do toho všechno, co mám. Je to moje mise,“ uzavírá s tím svým charakteristickým úsměvem, který však skrývá odhodlání bojovníka, jenž se nezastaví, dokud svůj cíl nedosáhne.

další zajímavé články