čtvrtek, 19. 09. 2024
Myslím, že většinu dvouher získají Evropané, řekl Federer k blížícímu se Laver Cupu

Myslím, že většinu dvouher získají Evropané, řekl Federer k blížícímu se Laver Cupu

Další ročník turnaje Laver Cup vyhlíží jeden z jeho spoluzakladatelů Roger Federer. Bývalý švýcarský tenista má o letošním favoritovi jasno.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 18. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Bývalý první hráč světa a držitel dvaceti grandslamových titulů Švýcar Roger Federer se těší na nový ročník tenisového Laver Cupu, který se odehraje od 20. do 22. září v Berlíně. Federer, jenž je jedním ze spoluzakladatelů této prestižní exhibice, favorizuje domácí Tým Evropy, což uvedl v rozhovoru pro web soutěže. V sedmém ročníku Laver Cupu se tradičně utkají výběry Evropy a světa, přičemž evropský tým má podle Federera velké šance na vítězství. „Myslím, že evropský tým je letos velmi dobře poskládaný. Nadmořská výška je nízká, takže podle mě vyhrají ti nejlepší hráči," uvedl Federer. „Do dvouher budeme jako Evropané velkými favority. Vím, že Tým světa má také skvělé hráče, kteří jsou nabuzení a hrají teď velmi dobře. Pořád si ale myslím, že většinu dvouher získají Evropané," doplnil Federer s tím, že právě individuální výkony budou klíčové.

Hvězdné složení obou týmů

Tým Evropy letos tvoří zvučná jména světového tenisu. Na berlínském turnaji se představí světová jednička Španěl Carlos Alcaraz, Bulhar Grigor Dimitrov, Rus Daniil Medveděv, Nor Casper Ruud, Řek Stefanos Tsitsipas a domácí Němec Alexander Zverev. Role náhradníků se zhostí Ital Flavio Cobolli a Němec Jan-Lennard Struff. Kapitánem evropského týmu je tenisová legenda Björn Borg. Tým světa, který bude veden bývalým americkým šampionem Johnem McEnroem, tvoří Američané Taylor Fritz, Ben Shelton a Frances Tiafoe, Argentinec Francisco Cerúndolo, Australan Thanasi Kokkinakis a chilský hráč Alejandro Tabilo.

Federer, který ukončil svou bohatou kariéru právě na Laver Cupu před dvěma lety, se těší zejména na výkony domácího hráče Alexandera Zvereva, který bude hrát před domácím publikem. „Myslím, že to pro něj bude skvělé stejně jako pro mě, když jsem tuhle soutěž hrál doma v Ženevě," podotkl Federer. Evropský tým se bude snažit získat svůj pátý titul, zatímco tým světa bude usilovat o svůj třetí triumf. Poslední dva ročníky ovládl právě tým Johna McEnroea, který loni ve Vancouveru zvítězil drtivě 13:2. Laver Cup je pojmenován po legendárním australském tenistovi Rodu Laverovi. V roce 2025 se turnaj přesune do San Francisca a o rok později zpět do Evropy. Federer už nyní plánuje budoucí destinace. „Myslím, že musíme také do Asie nebo Jižní Ameriky," naznačil možná nová místa konání turnaje.

Jannik Sinner najal dva bývalé trenéry Djokoviče po dopingové kontroverzi

další zajímavé články