středa, 18. 09. 2024
UEFA hrozí britské vládě vyřazením anglických týmů z evropských soutěží

UEFA hrozí britské vládě vyřazením anglických týmů z evropských soutěží

UEFA vyslala varování britské vládě kvůli plánovaným zásahům do řízení fotbalu v Anglii. Podle organizace by takové kroky mohly vést k vyloučení anglických klubů z prestižních evropských soutěží, jako je Liga mistrů.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 16. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Informace o aktuální situaci přinesly renomované zdroje, včetně BBC a deníku The Times. Důvodem k nespokojenosti UEFA je plán kabinetu premiéra Keira Starmera zavést nezávislou regulační komisi, která by dohlížela na udělování licencí klubům v pěti nejvyšších soutěžích.

Tento krok britská vláda navrhuje v reakci na finanční problémy, které postihly menší fotbalové kluby, jako byly Bury a Macclesfield, které kvůli finančním potížím zkrachovaly. Nová regulační komise by měla za cíl dohlížet na finanční stabilitu a transparentnost fotbalových mužstev, aby se podobné problémy neopakovaly.

UEFA se nicméně k tomuto návrhu staví velmi kriticky. Ve svém dopise směrovaném britské vládě zdůraznila, že regulace fotbalu by měla zůstat výhradně v rukou národních svazů, v tomto případě tedy Anglické fotbalové asociace (FA). Jakýkoli zásah ze strany státu by podle UEFA mohl narušit nezávislost fotbalu, což by mělo za následek přísné sankce.

Možné důsledky pro anglický fotbal

Pokud by britská vláda na svém plánu trvala a pokračovala v zavedení nezávislé regulační komise, mohly by anglické kluby čelit vyloučení z evropských soutěží. To by znamenalo nejenom absenci týmů jako Manchester City, Arsenal nebo Liverpool v Lize mistrů, ale také by to mělo dopad na národní tým. Hrozí i to, že by anglická reprezentace nemohla hrát v mezinárodních turnajích pořádaných UEFA.

Tento problém se navíc netýká pouze Anglie. UEFA připomněla, že Anglie má společně s Walesem, Skotskem, Severním Irskem a Irskou republikou v plánu pořádat mistrovství Evropy v roce 2028. Jakékoli napětí mezi UEFA a britskou vládou by mohlo ovlivnit i tuto velkou sportovní událost.

UEFA tedy varuje, že britská vláda musí zvážit rizika spojená s tímto zásahem, a zdůrazňuje, že jakékoli zásahy státních institucí do fotbalového dění jsou v rozporu s pravidly UEFA.

další zajímavé články