čtvrtek, 19. 09. 2024
Olympijští vítězové pokračují ve vítězných jízdách na Diamantové lize v Bruselu

Olympijští vítězové pokračují ve vítězných jízdách na Diamantové lize v Bruselu

Olympijští zlatí medailisté Jakob Ingebrigtsen, Armand Duplantis a Yaroslav Mahuchikh navázali na své vítězství z OH ve finále Diamantové ligy v Bruselu. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 15. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Ingebrigtsen předvedl mistrovský výkon a vyhrál na 1500 metrů mužů. Norský závodník šel do čela 500 metrů před cílem. Přestože bývalý keňský mistr světa Timothy Cheruiyot krátce zahrozil, Ingebrigtsen se nevzdal a dotáhl svůj útok do vítězství v čase 3:30,37. 

Mahuchikh zakončila neporaženou venkovní sezonu, která ji přinesla olympijské a evropské zlato a nový světový rekord vítězstvím ve skoku vysokém mezi ženami. Bezchybná karta s prvním překonáním přes 1,97 m jí dala iniciativu nad australskou halovou mistryní světa Nicolou Olyslagersovou.  

Obě atletky na nové výšce neuspěly, třetím pokusem byla nejblíže Ukrajinka. Mahuchikh tedy vyhrála s odpočítáním a připsala si své páté vítězství v Diamantové lize vedle dřívějších úspěchů ve Stockholmu, Paříži, Lausanne a Curychu. 

Další rekordy mítinku! 

Soutěž tyčkařů měla jasného a očekávaného krále. Švédský světový rekordman Armand Duplantis absolvoval pouze tři pokusy, a to mu stačilo k zisku čtvrté diamantové trofeje. Vítězství měl jisté už na 592 centimetrech a následně nezaváhal ani na 611, čímž o jeden centimetr překoval vlastní rok starý rekord mítinku. Dál už v závodě kvůli chladnému počasí nepokračoval, a tak se další útok na posun absolutních hranic této disciplíny nekonal. 

Keňanka Faith Kipyegon i v Bruselu potvrdila roli neohrožené vládkyně současné světové patnáctistovky. Také tentokrát odrazila útoky všech svých soupeřek a s přehledem si doběhla už pro svou pátou diamantovou trofej v této disciplíně v novém rekordu mítinku 3:54.75. Z jedenadvacet let starého zápisu, který měla v držení Turkyně Süreyya Ayhan-Kop ukrojila 58 setin. 

V pouhých čtyřiadvaceti letech se stala historicky nejúspěšnější závodnicí Diamantové ligy v běhu na 400 metrů překážek Nizozemka Femke Bol. Ta v belgické metropoli naprosto dominovala v čase 52.45 před svou přemožitelkou z olympijského finále v Paříži Annou Cockrell ze Spojených států amerických (53.71) a získala už svou čtvrtou diamantovou trofej. 

Caitlin Clarková překonala hranici asistencí v jediné sezoně WNBA

další zajímavé články