pondělí, 16. 09. 2024
Legenda se loučí. Marc Staal po 16 letech v NHL končí kariéru

Legenda se loučí. Marc Staal po 16 letech v NHL končí kariéru

Marc Staal, jeden z nejrespektovanějších obránců své generace, oficiálně oznámil konec své profesionální hokejové kariéry. Po 16 sezonách v NHL, kde strávil většinu času v dresu New York Rangers, se rozhodl pověsit brusle na hřebík. Tento kanadský rodák se proslavil svou spolehlivou obrannou hrou, odhodláním a nesmírnou odolností na ledě, což z něj dělalo klíčovou postavu hokejového světa po mnoho let.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 06. 09. 2024
  • , zdroj fotky: New York Rangers

Staal byl draftován jako 12. celkový výběr v roce 2005 organizací New York Rangers. Do NHL naskočil v sezóně 2007–2008, kdy rychle prokázal, že patří mezi hráče, na které se tým může spolehnout. Během 13 sezón strávených v dresu Rangers odehrál přes 900 zápasů v základní části a vyprofiloval se jako jeden z pilířů jejich defenzívy. Nezářil bodově, ale jeho defenzivní schopnosti, talent číst hru a odvaha blokovat střely byly pro tým nedocenitelné.

Kariérní vrchol přišel v roce 2014, kdy Staal pomohl Rangers dosáhnout finále Stanley Cupu. Tým sice nakonec podlehl Los Angeles Kings, ale hráčův přínos na cestě do finále byl nezpochybnitelný. Jeho neúnavná práce v obraně, stejně jako schopnost vyrovnat se s náročnými momenty, byla vždy jedním z klíčových faktorů úspěchu týmu.

Po dlouhém působení v New Yorku přestoupil Staal v roce 2020 do Detroitu Red Wings, kde strávil dva roky. Poté v sezóně 2022–2023 hrál za Floridu Panthers, s níž se podíval až do finále Stanley Cupu, kde Panthers podlehli Vegas Golden Knights. Nadcházející sezonu si jej vybrala ještě Philadelphia Flyers, která se stala hráčovým posledním domovem.

Marc Staal pochází z hokejové rodiny, jeho bratři Eric a Jordan jsou rovněž známí hráči NHL. Jeho kariéra byla vždy spojena s neochvějným týmovým duchem a schopností přinášet do hry stabilitu. Přestože nikdy nezískal individuální ocenění, v lize si vysloužil obrovský respekt díky své defenzivní práci a vůdčím schopnostem.

Během své kariéry odehrál Marc Staal 1 101 zápasů v základní části, ve kterých zaznamenal 229 bodů (52 gólů a 177 asistencí). V play-off odehrál dalších 120 zápasů, kde přispěl 20 body. Tyto statistiky ale nevystihují plný rozsah jeho vlivu na tým, který byl často neviditelný na papíře, ale velmi cenný na ledě.

další zajímavé články