neděle, 15. 09. 2024
Skutečný důvod, proč hvězdný Ivan Toney šel do Arábie!

Skutečný důvod, proč hvězdný Ivan Toney šel do Arábie!

Ivan Toney dokončil lukrativní přesun do saúdskoarabského klubu Al Ahli v den uzávěrky přestupu – ale šlo o více než čistě ekonomické důvody.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 31. 08. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Toney, který vystupoval za Anglii na Euru 2024, byl spatřen v Londýně v den uzávěrky na lékařské prohlídce se saúdskoarabským Al Ahlim. Brentford již dříve přijal nabídku v oblasti 40 milionů liber za Toneyho, o kterého letos v létě projevily zájem také Arsenal, Chelsea a Manchester United.

Toneyho přesun do Saúdské Arábie byl potvrzen v sobotu v časných ranních hodinách. V této sezóně nehrál za Brentford kvůli přetrvávajícímu zájmu o přestup a Bees rezignovali na jakoukoliv snahu, když vstoupil na posledních 12 měsíců své smlouvy.

Fanoušci budou bezpochyby obviňovat Toneyho, že se zaprodal tím, že se připojil k dobře placené, ale objektivně horší Saudi Pro League. Ve hře však byly i další faktory, přičemž Sky Sports hlásilo, že v den uzávěrky nebyly žádné vážné pokusy jiných klubů.

Chelsea byla nejvíce spojována s přestupem o útočníka, ale upřednostňovala, nakonec neúspěšně, dohodu s Victorem Osimhenem v posledních několika hodinách před uzávěrkou přestupu. Také se mělo za to, že Arsenal má zájem o přestup za Toneyho, ale nebyl ochoten dorovnat finanční prostředky transakce a rozhodl se držet se současných možností. Manchester United mezitím údajně počátkem tohoto týdne jednal se zástupci Toneyho, ale zdálo se nepravděpodobné, že by podepsal dalšího útočníka poté, co do jejich řad dříve v okně přidal Joshuu Zirkeeho.

Zajištěn do konce života

Předpokládá se, že Toney podepsal ohromující smlouvu v Al Ahli na 350 tisíc liber týdně.

Po Toneyho odchodu z Brentfordu Bees Boos Thomas Frank řekl: „Bylo mi potěšením pracovat s Ivanem během posledních čtyř let. V průměru dal více než jeden gól každé dva zápasy, což je neuvěřitelné číslo. Na hřišti byl fantastickým střelcem a lídrem. Posouval tým i sebe. Je to úžasná cesta, kterou jsme spolu absolvovali. Ivan pomohl klubu a týmu a klub a tým pomohly Ivanovi. Jsem šťastný, že má příležitost vyzkoušet něco nového ve svém životě a kariéře. Děkujeme mu za tolik kouzelných okamžiků a přejeme vše nejlepší do jeho další kapitoly."

Toney vstřelil 72 gólů ve 141 zápasech za Brentford ve třech sezonách v Premier League a jedné v Championship.

Během letošního letního mistrovství Evropy zapůsobil, i když krátce, a pomohl Anglii dostat se do finále před těsnou porážkou se Španělskem.

další zajímavé články