neděle, 15. 09. 2024
Adams s Chačanovem přepsali historii US Open. Byla to opravdu dlouhá bitva, prohlásil Adams

Adams s Chačanovem přepsali historii US Open. Byla to opravdu dlouhá bitva, prohlásil Adams

Na tenisovém US Open došlo během druhého hracího dne k přepsání jednoho z nejdéle platných rekordů. Nejdelší zápas v historii turnaje spolu odehráli britský veterán Daniel Evans a ruský tenista Karen Chačanov.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 28. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Tento maratonský duel, který se odehrál na kurtu číslo 6 a nakonec trval neuvěřitelných 5 hodin a 35 minut, vyhrál čtyřiatřicetiletý Evans. Po vyčerpávající bitvě rozdával Evans úsměvy a komentáře. Zápas skončil výsledkem 6:7, 7:5, 7:6, 5:7 a 6:4 v jeho prospěch, a přestože začátek jejich duelu probíhal na méně významném dvorci, postupně se atmosféra vyhrocovala a kurt se naplnil do posledního místa. Diváci ve skvělé atmosféře nakonec mohli vidět, jak Evans porazil 23. nasazeného hráče turnaje. „Byla to dlouhá, opravdu dlouhá bitva. Myslím, že jsem po většinu zápasu hrál docela dobře. Samozřejmě jsem bojoval se silami, to ale on také. A nakonec šlo o to, kdo vydrží déle,” glosoval Evans po zápase, který se zapíše do historie. Dosavadní rekord nejdelšího zápasu na US Open držel duel Stefana Edberga s Michaelem Changem z roku 1992. Jejich vzájemné semifinálové střetnutí tehdy trvalo 5 hodin a 26 minut, a nakonec skončilo vítězstvím Edberga 6:7, 7:5, 7:6, 5:7 a 6:4.

Specialista na otočky

Během pátého setu mezi Evansem a Chačanovem však dlouho nenasvědčovalo nic tomu, že by mohlo dojít k překonání tohoto rekordu. Chačanov vedl 4:0 a měl čtyři brejkboly při podání Evanse. Přesto se britský tenista podporovaný diváky dokázal zvednout a zaútočit. „S každým bodem jsem se trápil, hodně jsem bojoval se svýma nohama. Na servisu i na returnu to ale bylo v pohodě, což mi dávalo trochu naděje,” popsal Evans své pocity během zápasu. „Když jste dítě, tak vám prostě řeknou, abyste bojovali až do konce. To je pravidlo číslo jedna. Dělám to celkem důsledně po celou kariéru. A dnes se mi to vyplatilo," dodal. Pro Evanse to navíc nebyla první velká otočka v letošním roce. Na olympijských hrách v Paříži se mu společně s Andym Murraym podařilo dvakrát za sebou odvrátit sedm mečbolů, což jim pomohlo dosáhnout čtvrtfinále ve čtyřhře.

Evans v roce 2023 také vyhrál turnaj ATP ve Washingtonu, avšak kvůli přípravě na olympijské hry musel vynechat obhajobu titulu. Kvůli tomu a dalším neúspěchům na turnajích se propadl v žebříčku až do druhé stovky. Letos se navíc potýká s problémy s formou, když na žádném turnaji nepřešel přes třetí kolo. „Jasně, v žebříčku jsem klesl. Ale říkal jsem si, že bych mohl vyhrát. Jenže to se snadněji řekne, než udělá. Vždycky si to můžete myslet, ale nakonec tam musíte jít a udělat to," řekl Evans po rekordním zápase.

Ke zdolání dvaatřicet let starého rekordu výrazně přispěl fakt, že oba tenisté bojovali o každý game. Každý ze setů trval přes hodinu, přičemž třetí sada se protáhla na 72 minut. Není proto divu, že se Evans po zápase těšil na zaslouženou regeneraci. „Nemyslím si, že jsem někdy hrál pět hodin za den. Vlastně jsem nikdy ani netrénoval víc než dvě hodiny, maximálně hodinu a půl. Uvidíme, co to se mnou udělá," řekl Evans s úsměvem, když se ho zeptali na pokračování turnaje, kde ho ve 2. kole čeká argentinský tenista Mariano Navone. „Cítím se docela fit, takže bych snad měl být v pořádku," dodal.

Teď si na tyhle hráče věřím víc, řekl Menšík po skalpu favorizovaného Kanaďana

další zajímavé články