neděle, 15. 09. 2024
Teď si na tyhle hráče věřím víc, řekl Menšík po skalpu favorizovaného Kanaďana

Teď si na tyhle hráče věřím víc, řekl Menšík po skalpu favorizovaného Kanaďana

Jakub Menšík šokoval v prvním kole US Open tenisový svět, když proklouzl do další části přes Kanaďana Augera-Aliassimea hladce 3:0 na sety. Na svém oblíbeném grandslamu by pak rád zůstal minimálně do neděle, kdy oslaví 19. narozeniny.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 28. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Talent českého tenisu Jakub Menšík si po roce znovu užívá specifickou atmosféru svého nejoblíbenějšího grandslamového turnaje, kterým je US Open. V letošním ročníku se již v úvodní fázi turnaje postaral o výrazné překvapení, když porazil turnajovou devatenáctku Félixe Augera-Aliassimea z Kanady. Teprve osmnáctiletý český hráč na kurtu dominoval a zvítězil jednoznačně 6:2, 6:4, 6:2, čímž dále živí šanci na překonání loňské účasti ve třetím kole.

Český tensita si je vědom významu tohoto velkého vítězství a vnímá ho jako důležitý krok ve své kariéře: „Je to určitě obrovský úspěch. Tyhle zápasy a výhry v nich mě pořád posouvají dál. Jsem nesmírně rád, že mám příležitost hrát proti těmto tenistům. Minulý rok jsem od nich dostával na prdel. Neříkám, že nemůžu dostávat i teď, ale věřím si na ně víc," řekl po utkání. Důležité je pro jeho hru i sebevědomí, které načerpal z podobných duelů. „Na kurtu jde i vidět, že jsem uvolněnější a působím sebejistěji. Výhru nad Félixem a mém nejoblíbenějším grandslamu určitě řadím v téhle sezoně vysoko. Moc hráčů z dvacítky jsem ještě neporazil," doplnil Menšík.

Touha znovu oslavit narozeniny v New Yorku

Jeho vítězství nad Augerem-Aliassimem nebylo jen náhodným úspěchem, ale výsledkem tvrdé práce a poučení z předchozích zápasů. Na rozdíl od letošního Wimbledonu, kde vedl v prvním kole nad Alexanderem Bublikem 2:0 na sety, ale nakonec prohrál, si tentokrát koncentraci po celou dobu zápasu. „Tam jsem trochu ztratil koncentraci a prohrál. Nyní jsem se snažil být celou dobu klidný, neukazovat moc emoce a soustředit se na každý míček, protože jsem věděl, že i když vedu 2:0, tak je to pořád ještě daleko. Jsem rád, že jsem to ve třetím setu zvládl a nemusel jich hrát více," uvedl Menšík.

Menšíkova cesta na US Open však nebyla jednoduchá. Po náročných olympijských hrách v Paříži ho sužovaly zdravotní potíže, které negativně ovlivnily jeho výkony na turnajích v Montrealu a Cincinnati. „V Montrealu jsem onemocněl a v Cincinnati jsem to nedokázal doléčit. Sice jsem nastoupil, ale nebyl jsem schopný předvést stoprocentní výkon," přiznal Menšík. Přesto se mu podařilo před US Open plně zotavit a do turnaje vstoupil ve výborné formě. Atmosféru v New Yorku si Menšík nemůže vynachválit. „New York a obecně Amerika je v tom strašně specifická. Je něco neuvěřitelného, co tady jsou diváci v průběhu zápasu schopní dělat. I když jsem byl dnes na takhle malém kurtu, byl to bordel," komentoval s úsměvem český tenista.

Zároveň vzpomínal na loňský zápas třetího kola s domácím Taylorem Fritzem, který se odehrál na kurtu Louise Armstronga. Menšík si energii newyorských fanoušků nesmírně užívá a věří, že právě jejich podpora ho motivuje k vynikajícím výkonům. Dalším jeho hnacím motorem je také možnost zůstat na turnaji až do svých 19. narozenin, které oslaví v neděli. „Když jsem tu slavil minulý rok narozeniny na kurtu, říkal jsem si, že už nechci dalších patnáct let slavit narozeniny nikde jinde než v New Yorku," uzavřel Menšík. Ten se ve svém druhém vystoupení na US Open představí již ve čtvrtek, kdy od 17 hodin vyzve 193. hráče žebříčku ATP, Australana Tristana Schoolkatea.

MMM. Českým hvězdám na US Open úvod vyšel, v akci budou dnes ještě čtyři tenistky

další zajímavé články