čtvrtek, 19. 09. 2024
Je to padesát na padesát, uvedl před první startem Lehečky na US Open trenér Michal Navrátil

Je to padesát na padesát, uvedl před první startem Lehečky na US Open trenér Michal Navrátil

Lehečka je zpět na kurtech a svůj potenciál se chystá ukázat na posledním letošním grandslamu, kterým je US Open. Tam se v rámci 1. kola utká s nevyzpytatelným soupeřem, jak prohlásil Lehečkův trenér Michal Navrátil.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 26. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Jiří Lehečka se po únavové zlomenině bederního obratle, která ho na několik měsíců vyřadila z tenisových kurtů, vrací do hry s novou motivací a odhodláním. Dvaadvacetiletý český tenista, který se léčil od května, se nyní připravuje na nadcházející US Open, kde se v 1. kole střetne s o deset let starším Maďarem Mártonem Fucsovicsem.

Navzdory nepříjemnému zranění, které ho přinutilo vynechat Roland Garros, Wimbledon a také olympijské hry v Paříži, je Lehečka po úspěšném návratu na turnaji v Cincinnati připraven ukázat svůj potenciál. Jeho trenér Michal Navrátil věří, že těžkosti, kterými si Lehečka prošel, ho v budoucnu udělají lepším hráčem. „Já jsem nastavený tak, že vše zlé je pro něco dobré. Jirka si vyzkoušel život obyčejného člověka, to mu dalo nějaké zkušenosti a zjistil, jak mu tenis chybí. Věřím, že do budoucna ho to udělá silnějším a lepším hráčem," uvedl Navrátil s optimismem. Zároveň zmínil, že Lehečkova motivace bude klíčová, zejména ke konci sezony, kdy mohou být ostatní hráči unavenější. „Motivace tam je a myslím, že to bude i obrovská výhoda na konci roku, kdy ti kluci mohou být daleko unavenější. Tam bychom toho mohli využít," dodal.

Pauza mu paradoxně psychicky prospěla

Lehečkovo zotavování bylo dlouhé a náročné, ale také mu poskytlo čas na aktivity mimo tenis, což podle jeho trenéra přispělo k jeho psychické pohodě. „Pro mě bylo pěkné vidět, jak si Jirka trochu užívá, může si udělat procházky po Praze, být víc s rodinou, víc se dívat na filmy a dát si pauzu. A jak nám doktoři dali zelenou, začali jsme se postupně vracet," vysvětlil Navrátil. Tento odpočinek a následný návrat do tréninkového procesu se projevily pozitivně na Lehečkově výkonu v Cincinnati, kde se dostal do osmifinále a mimo jiné porazil světovou pětku Daniila Medveděva. Před US Open probíhaly intenzivní tréninky a sparingy s předními hráči, jako jsou Novak Djokovič, Taylor Fritz nebo Félix Auger-Aliassime.

Lehečka se podle trenéra cítí dobře, a i když ještě není ve stejné fyzické kondici jako před zraněním, jeho výkon se stále zlepšuje. S týmem spolupracuje i nový fyzioterapeut Carlos Carvalho, který přispívá k Lehečkově přípravě na náročné zápasy. V prvním kole US Open čeká českého tenistu nevyzpytatelný soupeř Márton Fucsovics, se kterým se již jednou letos v únoru střetl a vyhrál po těžkém třísetovém boji. Navrátil je přesvědčen, že má jeho svěřenec šanci postoupit. „Je to těžký a nevyzpytatelný soupeř. Podle mě dokáže vyhrát velké zápasy - techniku a všechno má moc krásné. Víme, že má trochu problémy s hlavou... Bude to padesát na padesát, ale budeme věřit, že jsme tu práci udělali lépe a dotáhneme to do vítězného konce," uzavřel Navrátil. Utkání je na programu v pondělí od 18.30 hod.

Chápu rozhořčení ostatních, uvedl Djokovič k dopingové kauze Sinnera. Hrály roli finance?

další zajímavé články