pátek, 20. 09. 2024
Sinner může počítat s účastí na US Open, po pozitivním nálezu na steroidy čelí pouze odečtu bodů

Sinner může počítat s účastí na US Open, po pozitivním nálezu na steroidy čelí pouze odečtu bodů

Italský tenista a světová jednička Jannik Sinner už zná verdikt za svůj pozitivní nález anabolických steroidů během březnového turnaje v Indian Wells. Jeho vysvětlení se ukázalo být věrohodným, a tak Ital nebude trestán zákazem činnosti.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 21. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Aktuální světová jednička mužského tenisu Ital Jannik Sinner byl v březnu dvakrát pozitivně testován na anabolické steroidy během turnaje v Indian Wells. Kvůli tomu přišel o body a prize money, zastavenou činnost však nemá. Nezávislý tribunál rozhodl, že nedávno třiadvacetiletý italský tenista nenese vinu za porušení antidopingových pravidel. Sinner vysvětlil pozitivní nález transdermální kontaminací způsobenou sprejem, který mu aplikoval člen jeho týmu na ránu na kůži. „Po konzultacích s vědeckými experty, kteří dospěli k závěru, že hráčovo vysvětlení je věrohodné, ITIA neprotestovala proti jeho odvolání proti provizorní suspendaci," uvedla v prohlášení Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA).

Světová jednička tak nebude chybět na US Open

Případ byl předán nezávislému tribunálu, který po vyšetřování potvrdil, že Sinner nenese vinu a ani se nedopustil nedbalosti. ITIA se proti rozhodnutí neodvolá, tuto možnost však zatím stále má Světová antidopingová agentura nebo Italská antidopingová agentura. Sinner, jenž oslavil triumf na turnaji Masters v Cincinnati, se tak může těšit na nadcházející US Open. „Jsem rád, že mám tohle složité období za sebou. Budu nadále dělat vše pro to, abych dodržoval antidopingový program ITIA,“ uvedl Sinner pro agenturu ANSA.

Sinner se tak na americkém grandslamu představí po neúčasti na letošních olympijských hrách v Paříži. Na US Open bude chtít navázat na svoji výhru z letošního Australian Open, kde předčil ve finále Medveděva 3:2 na sety. Blízko finále byl i v Paříži na Roland Garros. V semifinále se však nad jeho síly ukázal být španělský tenista Carlos Alcaraz. V posledních letos odehraném granslamu pak dokráčel na Wimbledonu do čtvrtfinále, kde jeho pouť ukončil Rus Medveděv, jenž mu tak vrátil porážku z Austrálie.

Je to pro mě výjimečný týden, uvedl Sinner po triumfu v Cincinnati tři dny po svých narozeninách

další zajímavé články