pátek, 20. 09. 2024
Je to pro mě výjimečný týden, uvedl Sinner po triumfu v Cincinnati tři dny po svých narozeninách

Je to pro mě výjimečný týden, uvedl Sinner po triumfu v Cincinnati tři dny po svých narozeninách

Italský tenista Jannik Sinner se stal prvním hráčem z této země, který zvítězil na prestižním turnaji ATP Masters 1000 v Cincinnati. Tento triumf navíc zapsal jen tři dny po jeho 23. narozeninách, což ještě podtrhlo jeho radost z úspěchu.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 20. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Ve finále Sinner porazil domácího hráče Francese Tiafoea, který je ve světovém žebříčku na 26. místě. K vytouženému triumfu stačily talentovanému Italovy pouze dvě sady, když zvítězil 7:6 a 6:2. Pro Sinnera to znamenalo pátý turnajový triumf v jedné sezoně, což se mu podařilo poprvé v jeho kariéře. Tímto vítězstvím si také upevnil pozici světové jedničky a získal celkově 15. titul, včetně třetího z turnajů série Masters 1000. Sinner, který nedávno prodělal angínu, musel kvůli nemoci vynechat olympijský turnaj a jeho příprava na nadcházející US Open nebyla ideální. Teprve před jedenácti dny se vrátil na kurty v Montrealu, kde však ve čtvrtfinále podlehl Andreji Rubljovovi a nepodařilo se mu obhájit titul z loňského Toronta. Navíc se mu vrátily bolesti kyčle, kvůli kterým musel na jaře odstoupit z turnaje Masters v Madridu a vynechat domácí turnaj v Římě. Přes tyto obtíže se však dokázal vzchopit a již po čtyřech dnech od návratu na kurty triumfoval v Cincinnati.

Tři náročné zápasy během tří dnů

V posledních třech dnech turnaje v Cincinnati zvládl Sinner tři náročné zápasy. Mezi nimi i dvě třísetové bitvy – jednu proti světové šestce Rubljovovi, kterému tak vrátil porážku z Montrealu, a druhou proti světové čtyřce Alexanderu Zverevovi, s nímž měl předtím negativní bilanci čtyř porážek v řadě. Ve finále se Sinner postavil proti Tiafoeovi a dokázal si s ním poradit ve dvou setech, přičemž si po celý duel udržel své podání. I když v úvodu zápasu musel několikrát bojovat o svůj servis a čelit třem brejkbolům, všechny odvrátil a nakonec zvítězil po využití čtvrtého mečbolu. Sinner, který letos v lednu triumfoval na Australian Open, si svou bilanci ve finálových zápasech vylepšil na 15 vítězství a 4 porážky. Tento rok byl pro něj mimořádně úspěšný, protože uspěl ve všech pěti finálových zápasech, do kterých nastoupil, čímž překonal své dosavadní nejlepší ročníky 2021 a 2023.

Turnaj ATP Masters 1000 vyhrál již potřetí, po předchozích triumfech v Torontu v roce 2023 a v Miami v roce 2024. Z pozice světové jedničky slavil titul podruhé, přičemž první přišel v červnu na turnaji v Halle, kde triumfoval na trávě. „Chtěl bych poděkovat svému týmu, který mě podporoval v těžkých chvílích. V poslední době jsme jich měli docela dost. Ale děkuji také lidem, kteří jsou mi blízko a každý den pro mě mají porozumění. Jsem šťastný, že jsem vyhrál tento turnaj,“ řekl Sinner, jenž svůj triumf oslavil krátce po svých 23. narozeninách. „Je to pro mě výjimečný týden. Je to můj narozeninový týden. Obvykle narozeniny nemám moc rád, ale teď je to pro mě speciální pocit,“ přiznal Sinner. Ten navíc v Cincinnati vyhrál jako nejmladší hráč od roku 2008, kdy tento turnaj ovládl Andy Murray.

Světová jednička chvílemi kulhala, přesto si jde pro titul. Poslední překážkou Sinnera bude kat Lehečky

další zajímavé články