pondělí, 16. 09. 2024
Johaugová se vrací. Chce se účastnit domácího mistrovství světa

Johaugová se vrací. Chce se účastnit domácího mistrovství světa

Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová je zpět! Šestatřicetiletá matadorka, která má na kontě čtrnáct titulů mistryně světa, ohlásila po dvouleté pauze návrat do vrcholového sportu.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 07. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

V roce 2022 se Johaugová rozhodla přerušit svojí bězeckou kariéru, neboť cítila čas založit rodinu. Loni v květnu pak porodila svého prvního potomka, a nyní ohlásila návrat na scénu. V šestatřiceti letech má o svém nejbližším cíli jasno, chtěla by se totiž zúčastnit světového šampionátu na domácí půdě. Ten totiž na přelomu února a března bude hostit norský Trondheim. Aby si zde účast zajistila, bude muset absolvovat v nadcházející sezoně také závody v rámci seriálu Světového poháru.

"Po dvou rušných letech mimo běžecké stopy chci dát šanci svému snu o závodění na mistrovství světa na mých domácích tratích," prohlásila Johaugová a dodala: „V roce 2022 jsem pověsila běžky na hřebík, protože jsem chtěla založit rodinu. Dál jsem ale trénovala, protože mě to hrozně baví."

Kariéra plná úspěchů

Johaugová má za sebou kariéru plnou úspěchů. Její jméno zdobí v historických tabulkách čtrnáct titulů mistryně světa, nebo čtyři olympijské triumfy. Pod pěti kruhy má dále ve sbírce také stříbro ze závodu na 30 km volně z roku 2014. Tehdy se kromě stříbra mohla radovat také z bronzu za klasiku na deseti kilometrové trati. Ze světových šampionátů pak kromě již uvedeného počtu zlatých medailí posbírala dohromady pět cenných kovů, konkrétně dvě stříbra a tři bronzy.

Nyní tak vyhlíží svůj návrat do norské reprezentace, kde v posledních letech není zrovna velká konkurence. Aktuálně nejlepší závodnicí této země je Heidi Wengová, která v celkovém hodnocení loňského Světového poháru skončila na 8. příčce. Z jejích krajanek se pak v první dvacítce objevily už jen dvě zástupkyně tohoto severského státu.

Zkušená Johaugová tak má o motivaci postaráno, a své kvality předvedla už letos v březnu. Na mezinárodním šampionátu, který tehdy hostil norský Lillehamer, vyhrála s přehledem závod na 30 km volnou technikou. Na první ostrý start po dlouhé pauze to byl doslova fantastický comeback.

Naděje na další medaili? Ondra postoupil do finále. Sám jsem byl velmi překvapený, říká

další zajímavé články