pondělí, 09. 09. 2024
Strakonice díky podpoře hejtmana Kuby zůstanou v extralize. Přípravu odstartovaly na vítězné vlně

Strakonice díky podpoře hejtmana Kuby zůstanou v extralize. Přípravu odstartovaly na vítězné vlně

Ještě po konci uplynulého ročníku řešili házenkáři ve Strakonicích otázku, zda budou schopni přihlásit nejvyšší soutěž i pro další sezonu. Jejich osud vzal do rukou mimo jiné hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Extraliga se tak ve Strakonicích hrát opět bude, a zdejší áčko zatím v přípravě dominuje.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 06. 08. 2024
  • , zdroj fotky: HCB Strakonice

Přípravu na v pořadí třetí ročník mezi tuzemskou házenkářskou elitou zahájily Strakonice již 16. července pod vedením trenéra Michala Zbírala, kterému je nově k ruce vedoucí týmu Michal Fencl. Díky příspěvku od Jihočeského kraje se tak mohou ve Strakonicích těšit na novou sezonu, tentokrát však před ní v rámci úspor neabsolvují klasické soustředění. To však Zbírala neodrazuje od naplnění svých ambic, a naordinoval hráčům každodenní trénink zaměřený zejména na nabírání kondice. „Budeme se hodně zaměřovat na fyzickou část, nebude úplně ustupovat z nároků díky přípravným utkáním, která odehrajeme. Asi trochu v přípravné fázi obětujeme kvalitu hry na úkor fyzické připravenosti,“ prohlásil strakonický kouč. Klub nebyl příliš aktivní ani na přestupovém trhu. Ve Strakonicích nebude pokračovat pouze křídelník Michal Krejčí, z béčka se pak do hlavního týmu vrací pivot Tomáš Samek. I v tom vidí trenér Zbíral určitou výhodu, a svým svěřencům chce během tréninkových jednotek vštípit zejména defenzivní návyky. „Myslím, že jsme v minulosti inkasovali zbytečně moc gólů. Chci se zaměřit hlavně na zpevnění obrany. Naštěstí tým zůstává stejný, takže v útočné fázi budeme pilovat pouze detaily v nábězích a souhrách,“ doplnil.

Strakonice zatím stroprocentní

Jihočeši se již tradičně zúčastnili venkovního turnaje v německém Kappelbergu, kde v celém klání nepoznali hořkost porážky a zvítězili ve finále na sedmimetrové hody proti celku Uni Karlsruhe. Pro Strakonice to byl už čtvrtý triumf na tomto turnaji. O mnoho podstatnější ale byly první dva přípravné zápasy, které svěřenci trenéra Zbírala absolvovali během dvou dnů. Nejprve si ve Šťáhlavech vyšlápli na TSV Lohr, který přehráli 28:24. Rozdílem čtyř branek skončil i druhý duel, který Strakonice odehrály o den později v Lázních Kynžvart proti Plauen. V kádru soupeře se objevil i David Zbíral, ani on však nezabránil porážce 32:36 z pohledu jeho týmu. Lodivod Jihočechů tak byl na úvod přípravy spokojený. „Lohr byl výborný soupeř na rozehrání. Když to porovnám s minulou sezonou, vstoupili jsme do herní části daleko lépe. Výkon hráčů byl daleko lepší, bez chyb. Samozřejmě nám zápas ukázal několik detailů, na kterých musíme pracovat – v nábězích v útoku nebo v přebírání hráčů v obraně. Každopádně je potěšující, že jsme protočili celou sestavu,“ řekl.

Nové Veselí zbrojilo v zahraničí, potvrdilo příchody z Balkánu i bývalé portugalské kolonie

 

další zajímavé články