středa, 23. 10. 2024
Výsměch! Žádám vysvětlení, reagoval na porážku trenér Jižního Súdánu

Výsměch! Žádám vysvětlení, reagoval na porážku trenér Jižního Súdánu

Basketbalisté Jižního Súdánu se na olympijských hrách prezentovali sympatickým dojem, i přesto už bude turnaj pokračovat bez jejich přítomnosti. Po porážce od Srbska vystoupil trenér Royal Ivey, který označil výkon sudích za zaujatý.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 05. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Obrovskou křivdu cítil po sobotní porážce od Srbska trenér basketbalistů Jižního Súdánu Royal Ivey. Dvaačtyřicetiletý kouč se po vyřazení svého týmu z turnaje opřel do způsobu rozhodování, který předvedli sudí právě v duelu jeho výběru se zemí bývalé Jugoslávie. Srbsko zápas vyhrálo poměrem 96:85, přičemž obrovský byl zejména rozdíl v počtu trestných hodů.

Zatímco Srbové dostali tuto výhodu hned v jednatřiceti případech, Jižní Súdán se k této disciplíně dostal během všech čtyř čtvrtin pouze šestkrát! „Moji hoši do toho dali všechno. Krev, pot a slzy. A teď mi řekněte, jakto, že jsme stříleli šest šestek. Ve druhém poločasu jsme házeli jednu,“ uvedl trenér země, která se v tabulce skupiny C umístila na 3. místě za Spojenými státy a právě Srbskem. Navíc měla smůlu i v minitabulce třetích týmů, kde do další fáze postupovaly dva ze tří celků na těchto pozicích. Jižní Súdán si kvůli nejhoršímu skóre vytáhl pomyslného černého Petra.

Ozval se i šéf federace

S reakcí na výrok lodivoda africké země přispěchal také šéf federace a bývalý hráč NBA Luol Deng. Devětatřicetiletý Deng vznesl požadavek, kterým chce na velkých mezinárodních turnajích docílit přítomnost afrických rozhodčích, kteří lépe znají tamní způsob hry. Ivey pak v kritice sudích dále pokračovat. Nelíbil se mu ani dvojí metr v posuzování opouštění prostoru vymezeného pro trenéry. Zatímco u srbského kormidelníka byl tento prohřešek tolerován, kouči Jižního Súdánu arbitři hrozili vyloučením.

„Je v pořádku, když rozhodčí znají některé hráče a nechají je hrát jejich stylem, ale jakmile naši hráči hrají po svém, hned se jim pískají fauly. Hraje se jen evropský způsob basketbalu a my nemůžeme být agresivní?“ uvedl rozhořčený Deng. Ten sám v NBA strávil 16 sezon, během kterých vystřídal dresy Chicaga, Clevelandu, Miami, Los Angeles Lakers a Minnesoty.

Birts se nahoru propracovává ze dna. Měl by perfektně zapadnout do našeho stylu hry, líčí kouč Nymburka

další zajímavé články