středa, 23. 10. 2024
Djokovič se dočkal! Vyhrál olympiádu jako nejstarší v historii

Djokovič se dočkal! Vyhrál olympiádu jako nejstarší v historii

Novak Djokovič porazil Carlose Alcaraze strhujícím způsobem a zajistil si dlouho očekávaný olympijský titul, završil tak „golden slam“ kariéry.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 04. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Djokovič, který vyhrál rekordních 24 grandslamů mezi muži a získal každý tenisový titul, si na svých pátých hrách konečně zajistil olympijské zlato.

Sedmatřicetiletý Srb předvedl svůj nejlepší výkon roku, když před nabitým davem v Paříži porazil šampiona French Open a Wimbledonu Alcaraze 7-6 (7-3) 7-6 (7-2).

Titul zpečetil forhendovým vítězem, pak se otočil ke svému boxu – ruce nevěřícně natažené – a po vyčerpávajícím zápase, který trval necelé tři hodiny, hodil raketu na zem. Djokovič pak po objetí Španěla Alcaraze okamžitě propukl v pláč a uprostřed kurtu padl na kolena. Poté rozvinul srbskou vlajku a vyšplhal na tribunu, aby oslavil se svou rodinou a podpůrným týmem.

Djokovič je po Rafaelu Nadalovi, Sereně Williamsové, Andre Agassim a Steffi Grafové teprve pátým hráčem, který vyhrál 'Golden Slam' ve dvouhře - všechny čtyři velké turnaje a olympijský titul.

Neuvěřitelný boj

"Byl to neuvěřitelný boj a musel jsem hrát svůj nejlepší tenis," řekl emotivní Djokovič pro Eurosport. "Dal jsem své srdce, svou duši, všechno, abych vyhrál zlato. Udělal jsem to nejprve pro svou zemi - pro Srbsko."

"Jsem ohromen. Cítím spoustu emocí. Jsem hrdý. Jsem šťastný. Jsem nadšený, že jsem poprvé získal zlato pro svou zemi. V individuální kariéře jsem vyhrál asi všechno, co šlo. Ale vyhrát Davis Cupu a zlato pro Srbsko, to je bezprecedentní. Právě začínám slavit. Nemohu se dočkat, co bude v následujících 48 hodinách následovat," radoval se Djokovič.

Svatá Lucie slaví! Velký šok pro Sha'Carri Richardsonovou z USA

další zajímavé články