středa, 23. 10. 2024
Svatá Lucie slaví! Velký šok pro Sha'Carri Richardsonovou z USA

Svatá Lucie slaví! Velký šok pro Sha'Carri Richardsonovou z USA

Královnou olympijské stovky se stala Julien Alfredová, která vybojovala historické zlato pro karibský ostrov Svatá Lucie. Nechala za sebou velkou adeptku na zlato Sha'Carri Richardsonovou ze Spojených států amerických.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 04. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Když Julien Alfredová doběhla pro zlato v běhu na 100 m žen, bylo to víc než jen vítězství – bylo to ohromující a překvapivé vítězství nejen pro diváky, ale především pro favoritku Richardsonovou, která si do Paříže přijela pro první místo.  

Když jsem vyrůstala, byla jsem zvyklá bojovat na hřišti, bez bot, běhala jsem naboso, běhala jsem ve školní uniformě, běhala jsem všude možně,” řekla třiadvacetiletá Alfredová v doznívajícím šoku z vítězství nad úřadující mistryní světa Richardsonovou, která se musela spokojit se stříbrem.  

Historické zlato pro Svatou Lucii a nový národní rekord 

Atletka z ostrovního státu si pro první místo doběhla v novém národním rekordu 10.72 a posunula se na dělené osmé místo v historických světových tabulkách. Pro karibský ostrov, kde žije přibližně 180 000 obyvatel, to je velký úspěch! “Začnu brečet. Snažila jsem se zůstat silná, jak jen to šlo. Znamená to hodně pro mě, pro mého trenéra, pro mou zemi, a jsem si jistá, že teď slaví,” dodala Alfredová a měla pravdu. Dle sítě X se stovky fanoušků ze Svaté Lucie shromáždili, aby ji povzbudili. Poté co vyhrála začali tančit, zpívat a jásat.  

Pro Richardsonovou, úřadující mistryni světa, to byl den, na který se může ohlížet s více než jen náznakem lítosti. V závodě o zlatou olympijskou medaili se ji nevyvedl start v cíli byla v čase 10.87 a musela se tak spokojit se stříbrem.  

Ve svých 24 letech je Richardsonová stále v rané fázi své kariéry a vyhlídka na domácí olympiádu v Los Angeles v roce 2028 může být právě tou, která ji motivuje dopředu. 

Bronzovou medaili nakonec brala její reprezentační kolegyně Melissa Jeffersonová v čase 10.92. 

OH Paříž 2024: Kdo se stane olympijskou vítězkou? S tak rychlým startovním polem by mohl být ohrožen světový rekord z roku 1988

další zajímavé články