neděle, 08. 09. 2024
OH Paříž 2024: Na kolech nejen po silnici. Sportovce čeká i dráha, přírodní terén či BMX freestyle park

OH Paříž 2024: Na kolech nejen po silnici. Sportovce čeká i dráha, přírodní terén či BMX freestyle park

Jeden z nejoblíbenějších sportovních či volnočasových dopravních prostředků po celém světě je neodmyslitelně jízdní kolo. Využít se dá v celé řadě terénů i podmínek, často je ale vhodné svůj stroj uzpůsobit nebo pořídit podle toho, co preferujete. Není žádným překvapením, že cyklistika má své zastoupení na Letních olympijských hrách a nejinak tomu bude také letos v Paříži.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 27. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

V Paříži budou k vidění například starty mužu a žen v horských kolech. Závody proběhnou na umělém kopci Elancourt Hill tyčícím se do nadmořské výšky 231 metrů. Nejvyšší bod pařížského regionu nabízí úchvatný výhled na dominanty francouzské metropole. V disciplíně cross country se představí i čeští reprezentanti Ondřej Cink a Adéla Holubová.

Z terénu se ale mohou fanoušci přesunout i na dráhu. Tam proběhnou sprinty jednotlivců i družstev, keirin, stihačka družstev, madison či omnium. V posledních dvou zmiňovaných disciplínách se představí i české duo Denis Rugovaac a Jan Voneš. Vše bude k vidění v útrobách Vélodrome National de Saint-Quentin-en-Yvelines.

Nemalou část fanoušků bude zajímat i silniční cyklistika, která v sobě zahrnuje hromadný start i časovku. V obou disciplínách bude zkoušet štěstí Julia Kopecký, v závodě s hromadným startem pak Mathias Vacek.

Mladší publikum je pak natěšeno na závody BMX, které kromě klasického závodu nabídnou i volný styl. V disciplíně BMX freestyle park se ukáže česká reprezentanta Iveta Miculyčová. Zázemím pro tuto podívanou bude La Concorde.

další zajímavé články