neděle, 08. 09. 2024
Oilers konečně našli nového šéfa. NHL se bouří kvůli jeho skandálu

Oilers konečně našli nového šéfa. NHL se bouří kvůli jeho skandálu

Edmonton Oilers najal bývalého manažera Chicaga Blackhawks Stana Bowmana jako nového generálního manažera a výkonného viceprezidenta hokejových operací. Rozhodnutí přišlo tři týdny poté, co NHL oznámila, že Bowman a další dva činovníci Blackhawks mohou znovu usilovat o zaměstnání v lize více než dva roky poté, co byli potrestáni v souvislosti se skandálem kolem sexuálního napadení.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 25. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

„Věřím, že jeho bohaté zkušenosti a úspěchy v této funkci spolu s prací, kterou vykonal v době, kdy byl mimo hru, odpovídají našemu cíli být nejlepší, pokud jde o všechny aspekty naší organizace,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Oilers pro hokejové operace Jeff Jackson. „Díky mnoha našim rozhovorům sdílíme společnou vizi toho, kde se jako tým nacházíme a co je potřeba udělat pro dosažení dalšího Stanley Cupu.“

Bowman, bývalý trenér Chicaga Joel Quenneville a výkonný ředitel Al MacIsaac byli od října 2021 vyloučeni kvůli tomu, co NHL označila za jejich neadekvátní reakci poté, co byli v roce 2010 informováni o obvinění, že jeden z jejich hráčů byl napaden klubovým videotrenérem.

Vyšetřování, které Blackhawks zadali v roce 2021, dospělo k závěru, že vedení týmu špatně řešilo obvinění, které v roce 2010 vznesl tehdejší hráč Kyle Beach během týmového tažení za Stanley Cupem.

Na základě této zprávy Bowman a MacIsaac odstoupili ze svých funkcí u Blackhawks, zatímco Quenneville, který mezitím přešel k trenérskému týmu Florida Panthers, po setkání s komisařem NHL Garym Bettmanem na tuto funkci rezignoval.

„Moje reakce v roce 2010 byla neadekvátní,“ řekl Bowman novinářům na své úvodní tiskové konferenci. „Neřešil jsem věci správně. Měl jsem udělat víc, čehož lituji a nad čím jsem měl možnost se zamyslet a pokusit se z toho poučit.“

„Naučil jsem se způsoby, jak bych mohl v budoucnu odvádět lepší práci,“ dodal Bowman.

Stan Bowman, rodák z Montrealu a syn trenéra Scottyho Bowmana ze Síně slávy, začal svou kariéru v Chicagu v roce 2001 jako zvláštní asistent generálního manažera.

Bowman, architekt tří týmů, které v Chicagu vyhrály Stanley Cup (2010, 2013 a 2015), dosáhl během svého působení ve funkci GM působivé bilance 493-310-109.

další zajímavé články