pátek, 18. 10. 2024
Christian Taylor končí kariéru

Christian Taylor končí kariéru

Christian Taylor, dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa v trojskoku, ukončil svou mezinárodní atletickou kariéru po pátečním závodě Holloway Pro Classic v Gainesville.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 23. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Christian Taylor, jeden z nejúspěšnějších trojskokanů historie, ukončil svou mezinárodní atletickou kariéru. Čtyřiatřicetiletý Američan se rozhodl rozloučit s aktivním sportem po závodě Holloway Pro Classic v Gainesville, kde skončil pátý výkonem 16,14 m. Taylorova kariéra, která začala v roce 2007, zahrnuje sedm světových titulů a jeho výkon 18,21 m je druhým nejlepším skokem všech dob. Jeho schopnost předvést nejlepší výkon v klíčových okamžicích byla zřejmá již na jeho první mezinárodní soutěži, mistrovství světa do 18 let v Ostravě, kde získal zlato v trojskoku a bronz ve skoku dalekém.

Na mistrovství světa 2011 v Tegu, svém debutu na seniorském světovém šampionátu, získal Taylor titul v trojskoku skokem dlouhým 17,96 m. V roce 2012 přidal olympijské zlato z Londýna výkonem 17,81 m, což byl v té době světový rekord.

Rok 2015 byl pro Taylora přelomový, když se připojil k elitnímu klubu 18metrových skokanů. Přestože jeho první skok přes tuto hranici, 18,04 m, stačil na druhé místo, brzy se pomstil a v Lausanne skočil 18,06 m, čímž porazil svého rivala Pedra Picharda. Na mistrovství světa v Pekingu se Taylor opět prosadil a skokem 18,21 m překonal severoamerický rekord, čímž se dostal na druhé místo světové historické tabulky.

Shelly-Ann Fraser-Pryce odstoupila ze závodu na 100 m. Startovat bude až v Paříži

Taylor úspěšně obhájil svůj olympijský titul v Riu v roce 2016 skokem 17,86 m a o rok později v Londýně si udržel světový titul výkonem 17,68 m. Přetrvávající problémy s achilovkou však přerušily jeho sezónu 2021 a zabránily mu obhájit olympijský titul v Tokiu.

Jeho poslední vystoupení na světové scéně bylo na mistrovství světa 2022, kde startoval na divokou kartu jako obhájce titulu. Po svém závěrečném závodě v Gainesville Taylor uvedl: „Chci být jen dobrým člověkem a dobrým vzorem. Nemohl jsem si přát lepší kariéru nebo lepší cestu," píše web WorldAthletics.

 

 

 

další zajímavé články