neděle, 08. 09. 2024
Mike Tyson je boxer ze staré školy, ta by na Furyho vůbec nestačila, je přesvědčený manažer

Mike Tyson je boxer ze staré školy, ta by na Furyho vůbec nestačila, je přesvědčený manažer

Tyson Fury byl po slavné boxerské legendě sice pojmenován, ale ve skutečnosti ji dávno přerostl. A to nejen výškou, ale i dovednostmi.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 12. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Málojaký boxer dosahuje výšky 206 cm, Fury je v tomto unikát. Většina jeho rodinných příslušníků je urostlá, ale žádný není tak vysoký jako on. Tento parametr je jedním z důvodů, proč má nad tolika soupeři výhodu. Dlouhé rozpětí paží, brada vysoko a srdce válečníka. To jsou faktory, jež mu vyhrály několik zápasů. 

Dokázal by se ale Gypsy King měřit i s legendou, po které byl pojmenován? Tyto otázky si experti nepokládají zrovna rádi, protože není možné mezi sebou porovnávat dvě odlišné generace, přesto se o to takový letitý manažer a šéf stáje Top Rank Bob Arum pokusil. 

“Bůh ví, jak mám Mikea rád, ale řeknu to takhle. Ten kluk má velké štěstí, že se nenarodil do éry Tysona Furyho. Fury byl po Mikeovi sice pojmenován, ale jeho schopnosti už dávno přerostl,” uvedl Arum pro Boxing Daily. 

Tato hypotéza nemůže stát na příliš pevných základech. Spousta lidí totiž ví, že dřívější generace boxerů byla hladovější, kvalitnější a nebáli se boxovat jeden s druhým. To se o té dnešní už moc říct nedá. 

“Lidé milují tyto speciální zápasy. Co by se asi stalo, kdyby se Mike Tyson a Tyson Fury setkali v ringu? Samozřejmě, že by Fury vyhrál. Dnešní boxerská špička v těžké váze je urostlejší, je silnější a má více možností k tréninku a osobnímu vývoji. To dříve nebylo. Těžké váhy jako Mike Tyson by v dnešní době už tak neobstály,” myslí si Arum. 

Něco podobného nedávno pronesl i Anthony Joshua, když byl tázán, jak by si vedl proti Muhammadovi Alimu. AJ se zdráhal odpovědět, ale pak přiznal, že Muhammad Ali byl spíše polotěžká váha a že by ho nejspíš porazil, ale z úcty k němu se stále držel té teoretické roviny. To Arum to vypálil na plná ústa. 

další zajímavé články