středa, 23. 10. 2024
Problém pro Garciu! Co mu hrozí za rasismus?

Problém pro Garciu! Co mu hrozí za rasismus?

Světová boxerská rada vyloučila Ryana Garciu po sérii rasistických a islamofobních komentářů na sociálních sítích. Na platformě X' se totiž pětadvacetiletý Američan dopustil řady urážek na adresu černochů a muslimů.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 10. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Garcia krátce poté vydal omluvu, v níž uvedl, že jeho komentáře byly pokusem o "trolling". "Byl to trolling, chci, aby všechno to zabíjení přestalo," napsal Garcia. "Mám všechny rád, omlouvám se, pokud jsem vás urazil."

Organizace WBC nyní přijala opatření a vyloučila Garciu z jakékoli činnosti týkající se jejich mistrovských pásů nebo žebříčků, přičemž prezident Mauricio Sulaiman rovněž prozradil, že bojovník opakovaně odmítl jejich nabídku pomoci s problémy s duševním zdravím a zneužíváním návykových látek.

"Uplatňuji svou autoritu prezidenta WBC a tímto vylučuji Ryana Garciu z jakékoliv činnosti v naší organizaci," napsal Sulaiman. "Odmítáme jakoukoli formu diskriminace. Obávám se o Ryanovo blaho, protože několikrát odmítl naše pokusy o pomoc v oblasti duševního zdraví a zneužívání návykových látek."

Od čtvrteční aktivity na sociálních sítích se distancovala i Garciova rodina.

"Náš syn v poslední době učinil prohlášení, která neodpovídají jeho skutečné povaze ani přesvědčení naší rodiny," stojí v prohlášení. 'Naše rodina jednoznačně nepodporuje žádné jeho výroky týkající se rasy nebo regionu - neodrážejí to, kým Ryan skutečně je a jak byl vychován."

Minulý měsíc byl Garciovi udělen roční zákaz činnosti v boxu za porušení antidopingových pravidel, když v týdnu před zápasem s Devinem Haneym neprošel dopingovými testy.

Garcia, který se do zápasu také nedostal na váhu, Haneyho třikrát udeřil a rozhodl o svém vítězství. Toto rozhodnutí však bylo následně zrušeno a výsledek zápasu byl prohlášen za nelegální.

Garciovo znepokojivé chování vyvolávalo obavy po celý rok, kdy jeho osobní výlevy a aktivity na sociálních sítích znepokojovaly fanoušky zápasů i pracovníky tohoto sportu.

 

další zajímavé články