sobota, 05. 10. 2024
Nizozemsko zvrátilo nepříznivý průběh a slaví postup. Anglie vyhrála penaltovou loterii

Nizozemsko zvrátilo nepříznivý průběh a slaví postup. Anglie vyhrála penaltovou loterii

Nizozemsko je prvním a zároveň jediným týmem ze všech čtvrtfinálových dvojic, který nepotřeboval k postupu extra porci času navíc. Výhrou 2:1 nad Tureckem si zajistil boj o medaile. 


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 07. 07. 2024
  • , zdroj fotky: OnsOranje

Byla to až nečekaně napínavá bitva. Turecko, které mimochodem vyřadilo i Českou republiku, ukazuje, proč bylo právoplatným černým koněm šampionátu. I navzdory papírové nevýhodě se pralo jako lev a proti “Oranjes” se po dobře rozehraném rohovém kopu dostalo do vedení 1:0. 

Nizozemci se s ofenzivními snahami celou první půli trápili, prakticky nic jim nevycházelo, až ve druhém poločase - shodně po rohovém kopu - hlavičkou vyrovnal obránce De Vrij. 

Turecko bylo v daný moment lehce rozhozené, což se potvrdilo jen o pár chvil později, když jeho obranná pětice byla nachytána na švestkách. Lehce protažený přízemní centr nezachytil ani jeden z bránících hráčů a Cody Gakpo tak stanovil skóre na finálních 2:1. 

V semifinále bude Nizozemsku dělat společnost výběr Anglie, která se jako už tradičně na tomto šampionátu herně trápí. Co ovšem na tom, že jí to na kopačkách tolik nelepí a její výkony nejsou zrovna oku lahodící. Postup do semifinále družina trenéra Souhtgatea urvala a za pár měsíců nebo let se nikdo nebude ptát jak. 

Švýcaři jako tradičně už kousali, a dokonce se i do vedení dostali jako první, když se Embolo v 75. minutě ve vápně probojoval k míči a svou přízemní střelou nedal brankáři žádnou šanci zareagovat. O vyrovnání se v 80. minutě postaral z úctyhodné vzdálenosti křídelník Saka, jehož poněkud nenápadná střela prošla skrze několik hráčů, lízla tyčku a skončila v síti. 

V prodloužení měla Anglie trochu štěstí, když ve 117. minutě Shaqiri trefil pouze břevno. Jeho neúspěšný pokus znamenal, že nás bude čekat loterie v podobě pokutových kopů, kde za Švýcary neproměnil hned Akanji, jenž se role exekutora ujal jako první. Za Anglii se nikdo nemýlil, a tak si zajistila lístek do semifinále.

EURO, čtvrtfinále

Anglie – Švýcarsko 1:1 (0:0), po penal. (5:3)
Branky: 80. Saka (Rice) – 75. Embolo
Karty: 67. Kane (ENG) – 32. Schär (SUI), 85. Widmer (SUI)

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Konsa (78. Palmer) – Trippier (78. Shaw), Mainoo (78. Eze), Rice, Saka – Bellingham, Foden (115. Alexander-Arnold) – Kane (C) (109. Toney).
Náhradníci: Henderson, Ramsdale – Dunk, Gomez, Gallagher, A. Gordon, Watkins, Wharton.

Trenér: Gareth Southgate

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Rieder (63. Widmer), Freuler (118. Sierro), Xhaka (C), Aebischer (118. Amdouni) – Ndoye (98. Zakaria), Embolo (109. Shaqiri), Vargas (63. Zuber).
Náhradníci: Kobel, Mvogo – Elvedi, Duah, Jashari, Okafor, Steffen, Stergiou, Zesiger.

Trenér: Murat Yakin
 
Nizozemsko – Turecko 2:1 (0:1)
Branky: 71. de Vrij (Depay), 76. Müldür (Depay) (vla.) – 35. Akaydin (Güler)
Karty: 30. Simons (NED), 55. Aké (NED), 64. van Dijk (NED), 90+6. Weghorst (NED) – 90+2. Çalhanoğlu (TUR), 90+3. Tosun (TUR), 90+5. Montella (trenér) (TUR) ČK: 90+6. Yıldırım (TUR)

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dijk (C), Aké (73. van de Ven) – Schouten, Simons (87. Zirkzee), Reijnders (73. Veerman) – Bergwijn (46. Weghorst), Depay (87. Frimpong), Gakpo.
Náhradníci: Bijlow, Flekken – Geertruida, de Ligt, Blind, Wijnaldum, Gravenberch, Malen, Brobbey.

Trenér: Koeman

Turecko: Günok – Müldür (82. Çelik), Akaydin (82. Tosun), Bardakcı, Kadıoğlu – Özcan (77. Yokuşlu), Ayhan (89. Kılıçsoy) – Yılmaz, Çalhanoğlu (C), Yıldız (77. Aktürkoğlu) – Güler.
Náhradníci: Bayındır, Çakır – Kaplan, Kahveci, Akgün, Yazıcı, Yıldırım.

Trenér: Montella

 

další zajímavé články